Την κόλαση φωτιάς που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα την Καλιφόρνια αφήνοντας παρακολουθούν με αγωνία και Έλληνες που ζουν κοντά στα πύρινα μέτωπα.
Ο Έλληνας δικηγόρος Παύλος Πέτροβας που ζει με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες, μιλάει στο iefimerida περιγράφοντας το δυστοπικό σκηνικό.
«Η κατάσταση στη βόρεια περιοχή του Λος Άντζελες είναι πολύ άσχημη.
Τουλάχιστον σε δύο περιοχές, στο Pacific Palisades και στην περιοχή Altadena Pasadena χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» λέει ο κ. Πέτροβας και συνεχίζει: « Στο Pacific Palisades ειδικά, που είναι μια πολύ πλούσια περιοχή δίπλα από την Σάντα Μόνικα και το Μαλιμπού σχεδόν όλα τα σπίτια τα οποία ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες και ηθοποιούς έχουν γίνει στάχτη».
Χιλιάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους -Πλέον βλέπεις μόνο στάχτες
Προσθέτει μάλιστα πως «το Μαλιμπού είναι η τρίτη περιοχή που έχει καταστραφεί. Ο γνωστός δρόμος Pacific Coast Highway PCH είναι κλειστός, αυτοκίνητα είναι εγκαταλελειμμένα στους δρόμους, βίλες κάηκαν. Ακόμα και η πολύ γνωστή Βίλα Getty ήταν περικυκλωμένη από τις φλόγες αλλά δεν ξέρουμε τι έγινε τελικά. Μπορείς να δεις μόνο στάχτες, καμία δομή, κανένα αντικείμενο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις περιοχές αυτές».
Ωστόσο η εξασθένηση των ανέμων δίνει ελπίδες ότι οι φωτιές μπορούν να περιοριστούν . «Οι άνεμοι εξασθένησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, κάτι που βοηθά τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι ήταν ένας από τους λόγους που οι φωτιές εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα και προσέθεσαν μια ακόμη δυσκολία: ελικόπτερα και αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν στις συγκεκριμένες περιοχές για να κάνουν ρίψεις νερού».
Τα σενάρια για το πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές που ισοπέδωσαν το Λος Αντζελες
Χιλιάδες πυρόπληκτοι αναζητούν μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη τα αίτια του πύρινου ολέθρου που έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 11 νεκρούς και βιβλική καταστροφή. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το τι ή ποιος ξεκίνησε τις φωτιές σε τουλάχιστον δύο περιοχές της βόρειας πλευράς του Λος Άντζελες» λέει ο Έλληνας δικηγόρος παραθέτοντας τα επικρατέστερα σενάρια.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ηλεκτρικά καλώδια από τις τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να υπέστησαν ζημιές, προκαλώντας έτσι πυρκαγιά. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι άστεγοι άνθρωποι μπορεί να ξεκίνησαν τις φωτιές και μια ακόμα ότι μέλη συμμοριών μπορεί να προκάλεσαν τις φωτιές ή να συνέχισαν να προκαλούν φωτιές σε διάφορες περιοχές της βόρειας πλευράς του Λος Άντζελες, ώστε η αστυνομία να εκκενώσει τις περιοχές αυτές από τους κατοίκους τους, επιτρέποντας έτσι στα καρτέλ και άλλους πλιατσικολόγους να εισέλθουν στα σπίτια και να λεηλατήσουν την προσωπική τους περιουσία. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε την αιτία των πυρκαγιών, καθώς το ζήτημα εξακολουθεί να διερευνάται από τις αρχές».
Χαριστική βολή η αφαίρεση κονδυλίων από την πυροσβεστική
Χωρίς αμφιβολία σύμφωνα με τον Παύλο Πέτροβα την κατάσταση επηρέασε η κλιματική αλλαγή αλλά η αφαίρεση κονδυλίων από την πυροσβεστική ήταν η χαριστική βολή «Επιπλέον, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς έχει παρατείνει την περίοδο ξηρασίας, και η βλάστηση είναι τόσο ξερή που είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε πυρκαγιές».
Οι Santa Ana Winds
«Ένας άλλος παράγοντας μεγάλης σημασίας είναι οι άνεμοι ιστορικών διαστάσεων, οι λεγόμενοι Santa Ana Winds, οι οποίοι συνέβαλαν στην επέκταση, επιτάχυνση και μεταφορά των πυρκαγιών σε κάθε περιοχή με μεγάλη ταχύτητα, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τους πυροσβέστες, τα ελικόπτερα και τα Canadair να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Από ό,τι μαθαίνω ήταν διαθέσιμα μόνο δύο Canadair από τα οποία το ένα καθηλώθηκε στο έδαφος επειδή χτυπήθηκε από πολιτικό drone. Επιπλέον, ο Δήμαρχος του Λος Άντζελες και ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια δέχονται πολιτικά πυρά, κυρίως επειδή αποχρηματοδότησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τουλάχιστον 18 εκατομμύρια δολάρια. Οι πυρκαγιές στην περιοχή έχουν αφήσει πίσω τους ζημιές περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιδεινώσουν την κατάσταση των ασφαλιστικών εταιριών που ήδη ήταν πιεσμένες και επιπλέον θα επηρεάσουν την αγορά κατοικίας», σημειώνει ο Παύλος Πέτροβας.