Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τερματίσουν την πανευρωπαϊκή έλλειψη φαρμάκων, συγκεντρώνοντας αποθέματα φαρμάκων και υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εγγυώνται τις προμήθειες.
Η ΕΕ θα προσπαθήσει, επίσης, να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Financial Times.
Η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι μειωμένες εξαγωγές από την Κίνα έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση ορισμένων βασικών φαρμάκων, όπως η πενικιλίνη και η παρακεταμόλη. Ενδεικτικό είναι ότι ελλείψεις έχουν αναφέρει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχέδιο της ΕΕ για την έλλειψη φαρμάκων
Υπό την πίεση των κυβερνήσεων, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα παρέμβει για να εξασφαλίσει «στρατηγική αυτονομία» στα βασικά φάρμακα, μέσω μιας «συστημικής βιομηχανικής πολιτικής».
Όπως ανέφερε, θα προτείνει σύντομα νομοθεσία για τη «διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και για την αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής στην αγορά φαρμάκων».
Η μεταρρύθμιση θα προϋποθέτει «ισχυρότερες υποχρεώσεις στον τομέα της προμήθειας, έγκαιρη ενημέρωση για ελλείψεις και αποσύρσεις φαρμάκων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων», σημείωσε η Επιτροπή.
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά μέτρων της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές μετά την πανδημία Covid-19, που διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Πάντως, δεν αποκλείεται η φαρμακοβιομηχανία να αντισταθεί σθεναρά σε αυτό, καθώς υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα φάρμακα και να χαλαρώσουν τους κανόνες σήμανσης και αδειοδότησης στην αγορά, εάν θέλουν να ενισχύσουν την προσφορά.
Η Επιτροπή τόνισε ότι οι ελλείψεις δεν αποτελούν ένα προσωρινό πρόβλημα αλλά «μια συστημική πρόκληση με πολυάριθμα τρωτά σημεία», όπως η υπερβολική εξάρτηση από ορισμένες χώρες για κάποια προϊόντα καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζονται και αγοράζονται τα φάρμακα.
Η Ελλάδα ζήτησε δράση από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων
Η Αρχή Έκτακτης Ανάγκης και Αντιμετώπισης Υγείας της ΕΕ (Hera), που ιδρύθηκε ως απάντηση στην πανδημία Covid-19, θα μπορούσε να οργανώσει κοινές προμήθειες για πολλές χώρες, για τη βελτίωση της προσφοράς.
Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει δράση από την ΕΕ, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, περιέγραψε το σχέδιο της Κομισιόν.
«Υπάρχει έλλειψη σε ορισμένα επώνυμα φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα (...), ιδιαίτερα για τα παιδιά» είπε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Χώρες της Ευρώπης και Ην. Βασίλειο ακολουθούν τις πρακτικές της Ελλάδας για τις ελλείψεις φαρμάκων
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, στις ελληνικές κινήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση εξαγωγών -κάτι που προς το παρόν δεν εξετάζεται από την ΕΕ. «Πολλοί χονδρέμποροι αγοράζουν φάρμακα στην Ελλάδα επειδή έχουν χαμηλές τιμές και στη συνέχεια τα πωλούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι εταιρείες πρέπει τώρα να παράσχουν μια λίστα με τα αποθέματα προϊόντων», εξηγεί.
Ένα άλλο ελληνικό μέτρο ήταν η δημιουργία μιας λίστας με εναλλακτικές ουσίες για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, μια τακτική που υιοθετήθηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.
Σε γραπτή της δήλωση, η κυρία Κυριακίδου αναφέρει ότι η Επιτροπή αναστέλλει ορισμένους κανονισμούς και συνεργάζεται με εταιρείες της ΕΕ για την αύξηση της δυναμικότητας.
«Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τη βιομηχανία και γνωρίζουν ότι πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή αυτών των φαρμάκων», τόνισε.