Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης / Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να αποπληρώσει τα δάνεια που της χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου έως το 2031 ετοιμάζεται η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια πριν από τη λήξη των δανείων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η χώρα επιδιώκει να απαλλαγεί από την ταμπέλα της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, η οποία προκάλεσε χρόνια κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι πολίτες αγωνίστηκαν κατά των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις που προκλήθηκαν από τη λιτότητα.

«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, έσοδα από υψηλότερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές.

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος ή του ύψους των ετήσιων πληρωμών, αλλά αναγνώρισε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης. «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο», πρόσθεσε.

Οι δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το χρέος θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ το 2027, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 138% το 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κρίση ξεκίνησε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και «φουσκωμένων» κρατικών υπηρεσιών.

Καθώς η κρίση απειλούσε να εκτροχιάσει την οικονομία της ΕΕ, η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 2010 και 2015, ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 είχε εξοφλήσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί Έλληνες που έχασαν τα πάντα στην κρίση εξακολουθούν να αγωνίζονται με χαμηλότερους μισθούς και πληθωρισμό, αλλά η οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Καθώς το χρέος των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το βάρος του χρέους της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, στο 147% του ΑΕΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το χρέος θα μειωθεί το 2024, ως απόλυτος αριθμός, για πρώτη φορά από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, στα 365,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ