Ο πολιτικός ακτιβιστής Ράμι ΣάαΘ, ο οποίος κρατείτο στην Αίγυπτο για περισσότερο από δύο χρόνια, ταξιδεύει αεροπορικώς για το Παρίσι.
Παράλληλα όμως, αναγκάστηκε να απαρνηθεί την αιγυπτιακή του υπηκοότητα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.
«Αυτή την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, ο Ράμι ταξιδεύει για το Παρίσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένειά του, εκφράζοντας την «ανακούφιση και τη χαρά» της για την είδηση αυτή, αλλά και την λύπη της που το Κάιρο «τον ανάγκασε να απαρνηθεί την αιγυπτιακή του υπηκοότητα, πράγμα το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή του».
Ο Ράμι Σάαθ αφέθηκε ελεύθερος «το βράδυ της (Πέμπτης) 6 Ιανουαρίου, έπειτα από περισσότερες από 900 ημέρες αυθαίρετης κράτησης», σύμφωνα με την οικογένειά του. Οι αιγυπτιακές αρχές τον παρέδωσαν στη συνέχεια σε εκρπόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για το Αμμάν. Στο Παρίσι αναμένεται να φτάσει το απόγευμα.
Ο 48χρονος, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011 και συντονιστής στην Αίγυπτο του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις (BDS, που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών) κρατείτο από τον Ιούλιο του 2019 κατηγορούμενος ότι θέλησε να υποκινήσει «ταραχές κατά του κράτους».
«Αν και είμαστε χαρούμενοι που οι αιγυπτιακές αρχές εισάκουσαν το αίτημά μας για την απελευθέρωσή του, λυπούμαστε που τον ανάγκασαν να αποποιηθεί την αιγυπτιακή του υπηκοότητα ως προϋπόθεση για να αφεθεί ελεύθερος», έπειτα «από δυόμιση χρόνια άδικης κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες», κατήγγειλε η οικογένεια.
«Κανένας δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται να επιλέξει ανάμεσα στην ελευθερία του και την υπηκοότητά του. Ο Ράμι γεννήθηκε Αιγύπτιος, μεγάλωσε ως Αιγύπτιος και η Αίγυπτος ήταν πάντα και θα είναι πάντα η πατρίδα του», σημείωσε η οικογένειά του. «Καμία αναγκαστική απάρνηση υπηκοότητας υπό πίεση δεν θα το αλλάξει αυτό ποτέ», υπογραμμίζει.
Αιγυπτιακή δικαστική πηγή είχε ανακοινώσει στο AFP την απελευθέρωσή του ήδη από την Δευτέρα το βράδυ, ωστόσο αυτή χρειάστηκε μερικές μέρες για να υλοποιηθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τρίτη την «επικείμενη αποφυλάκισή» του.
Η Γαλλίδα σύζυγός του Σελίν Λεμπρούν είχε απελαθεί στο Παρίσι όταν εκείνος συνελήφθη. Τον Δεκέμβριο πέντε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την τύχη του ακτιβιστή αυτού, ο οποίος είναι γιος του παλαιστίνιου πολιτικού ηγέτη Ναμπίλ Σάατ.
Έναν χρόνο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις 7 Δεκεμβρίου του 2020, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι είχε συζητήσει μαζί του «μεμονωμένες περιπτώσεις» μεταξύ των οποίων και αυτή του Ράμι Σάατ.
Η Αίγυπτος μετρά περισσότερους από 60.000 κρατούμενους συνείδησης, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι η χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους τομείς και έχουν κατά συνέπεια παγώσει το 10% της βοήθειάς τους.
«Η απελευθέρωση του Ράμι αποτελεί ζωντανή απόδειξη της δύναμης της συλλογικής οργάνωσης για να τερματιστούν σοβαρές αδικίες όπως αυτές κατά των οποίων ο Ράμι πολεμούσε όλη του τη ζωή», σχολίασε επίσης η οικογένειά του, η οποία ευχαρίστησε τους «εκατοντάδες νομοθέτες, εκλεγμένους και εκπροσώπους κυβερνήσεων» που τον υπερασπίστηκαν, κυρίως στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.