Οι γυναίκες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας δεν θα υποχρεούνται πλέον να φορούν ανδρικά (!) εσώρουχα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ξεκινά από αύριο.
Βάσει του ισχύοντος συστήματος σε όλους τους στρατεύσιμους στην Ελβετία χορηγείται η ίδια στρατιωτική στολή, που περιλαμβάνει και ανδρικά εσώρουχα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου – ενώ συχνά χορηγούνται στις γυναίκες εσώρουχα σε μεγαλύτερα νούμερα. Αλλά με το νέο πρότζεκτ, που αποβλέπει στην ενθάρρυνση της στρατολόγησης των γυναικών, οι στρατιωτίνες θα επιτρέπεται να φορούν γυναικεία εσώρουχα – και μάλιστα θα τους μοιραστούν δύο διαφορετικά σετ, ένα για τους θερμότερους κι ένα για τους ψυχρότερους μήνες. «Ο στρατιωτικός ιματισμός έχει σχεδιαστεί για άνδρες, αλλά αν ο στρατός θέλει να ενισχύσει την παρουσία γυναικών στις τάξεις του, τότε απαιτούνται κατάλληλα μέτρα», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ελβετικών ενόπλων δυνάμεων Κατζ Γκούναρ Σίβερτ, ο στρατιωτικός ιματισμός, που δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1980, ίσως είναι ένας από τους βασικούς από τους λόγους που αποτρέπουν τις γυναίκες να καταταγούν. Μόλις το 1% των μελών του στρατού της χώρας είναι γυναίκες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, όταν στη Σουηδία αποτελούν το 18%, στη Γαλλία το 15% και στη Γερμανία και τη Νορβηγία το 12%. Η Ελβετία ελπίζει μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 10%. «Οι παλιές στολές δεν ανταποκρίνονταν στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών. Και υπ’ αυτή την έννοια οι αλλαγές είναι εξίσου σημαντικές και για τα δύο φύλα», τόνισε ο Σίβερτ επισημαίνοντας ότι θα πρέπει στις δοκιμές να μετάσχουν γυναίκες με διαφορετικό ύψος και σωματικές αναλογίες, «ειδάλλως τίποτε απ’ αυτά δεν θα έχει νόημα». Πρόσθεσε δε ότι εξετάζονται κι άλλες αλλαγές σχετικά με τις προμήθειες του στρατού, όπως ο ιματισμός μάχης, τα προστατευτικά γιλέκα και τα σακίδια πλάτης. «Θα εστιάσουμε στην εφαρμογή και τη λειτουργικότητα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα τα μεγέθη ήταν περιορισμένα.
Από το 2004 επιτρέπεται στις γυναίκες να κατατάσσονται στον ελβετικό στρατό και να εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τους άνδρες, αλλά υπό αντίξοες συνθήκες – από τα άβολα εσώρουχα μέχρι την φιλοξενία τους σε ακατάλληλα για γυναίκες καταλύματα – σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης. Η Μαριάν Μπίντερ, μέλος του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας, παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά η αλλαγή των εσωρούχων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.