Ελ Σαλβαδόρ: Θριάμβευσε η λογική -Αθωώθηκε το θύμα βιασμού που έμεινε έγκυος και έχασε το μωρό - iefimerida.gr

Ελ Σαλβαδόρ: Θριάμβευσε η λογική -Αθωώθηκε το θύμα βιασμού που έμεινε έγκυος και έχασε το μωρό

H Έβελιν Ερντάντες λάμπει από χαρά μετά την αθώωσή της
Η Έβελιν Ερντάντες λάμπει από χαρά μετά την αθώωσή της / Φωτογραφία: ΑΡ/Salvador Melendez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αθώα έκρινε δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ τη νεαρή γυναίκα -θύμα βιασμού που έμεινε έγκυος, κι όταν έχασε το μωρό της κατηγορήθηκε ότι έκανε έκτρωση.

Η υπόθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην αυστηρή νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ αναφορικά με τις αμβλώσεις. Η Έβελιν Ερνάντες, 21 ετών σήμερα, έμεινε 33 μήνες στη φυλακή καθώς της είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή 30ετούς κάθειρξης για ανθρωποκτονία. Έμεινε έγκλειστη μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ακυρώθηκε η καταδίκη της από το Ανώτατο Δικαστήριο ελλείψει αποδείξεων και διατάχθηκε νέα δίκη. Η Ερνάντες επέμενε ότι είναι αθώα, ότι δεν είχε αντιληφθεί πως είχε μείνει έγκυος κι ότι έχασε τις αισθήσεις της στη διάρκεια του τοκετού. Η εισαγγελία είχε ζητήσει στη δεύτερη δίκη να καταδικαστεί η κοπέλα σε 40 χρόνια κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο την απάλλαξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Έβελιν Ερντάντες «χαμένη» μέσα στην αγκαλιά υποστηρικτών της.
Η Έβελιν Ερντάντες «χαμένη» μέσα στην αγκαλιά υποστηρικτών της / Φωτογραφία: ΑΡ

«Δόξα τω Θεώ, αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε η Ερνάντεζ συγκινημένη μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ενώ δεκάδες γυναίκες περίμεναν στο δικαστήριο. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ», τους είπε. «Ναι, τα καταφέραμε», πανηγύριζαν εκείνες.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει από τις αυστηρότερες νομοθεσίες περί αμβλώσεων στον κόσμο

Στο συντηρητικό καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης αλλά, στην πραγματικότητα, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης. Σήμερα, τουλάχιστον 16 γυναίκες βρίσκονται στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ λόγω αμβλώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολονότι υπάρχουν άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική οι οποίες απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριο στην εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα. Αλλά οι προσπάθειες να υιοθετηθεί νέος νόμος, να αρθεί η απόλυτη απαγόρευση, αποδείχθηκαν άκαρπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ