Δεκάδες φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα, που της απέφεραν περί τα 3 δισ. δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, διερευνούν επιθεωρητές του τομέα κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με αδημοσίευτη έκθεση του Οργανισμού, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (DPRK) εξακολουθεί να περιφρονεί τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η ομάδα διερευνά 58 φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από την ΛΔΚ σε εταιρείες που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων μεταξύ του 2017 και του 2023 εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, ποσό που φέρεται να συνέβαλε στη χρηματοδότηση όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ», σύμφωνα με τους επιθεωρητές που ενημερώνουν δύο φορές ετησίως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν σχολίασε την έκθεση, αλλά στο παρελθόν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι επιστρατεύει χάκερ για κυβερνοεπιθέσεις.
Στο σταυρόνημα των Βορειοκορεατών χάκερ εταιρείας άμυνας και εφοδιαστικές αλυσίδες
Όπως ανέφεραν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι ομάδες των Βορειοκορεατών χάκερ, που υπάγονται στην κύρια υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Πιονγκγιάνγκ, φέρονται να συνέχισαν να εξαπολύουν μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων.
«Οι τάσεις περιλαμβάνουν τη στόχευση από τη ΛΔΚ εταιρειών άμυνας και εφοδιαστικών αλυσίδων με όλο και μεγαλύτερη κοινοποίηση υποδομών και εργαλείων» αναφέρουν.
Η Βόρεια Κορέα «προχώρησε στην περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και παρήγαγε πυρηνικά σχάσιμα υλικά, αν και η τελευταία γνωστή πυρηνική δοκιμή της έλαβε χώρα το 2017», γράφουν στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές, συμπληρώνοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο και πρόσθεσε στο οπλοστάσιό της ένα «τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης».
Ρωσία και Κίνα φρενάρουν νέα δράση από το ΣΑ του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εδώ και καιρό απαγορέψει στη Βόρεια Κορέα να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2006 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ, τις οποίες ενίσχυσε επανειλημμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Κιμ.
Ωστόσο, θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο ανάληψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας νέας δράσης κατά της Βόρειας Κορέας καθώς βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα, με την Κίνα και τη Ρωσία να ζητούν χαλάρωση των κυρώσεων ώστε να πειστεί, όπως λένε, η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της.
Ρωσία και Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκαν τον περασμένο χρόνο να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις τους. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι προμήθευε όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που έχουν αρνηθεί τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία.