Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί ποιος κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Κερμάν του Νοτιοανατολικού Ιράν.
Σίγουρα πάντως αυτός ήταν πρόθυμος να πάρει το ρίσκο να πυροδοτήσει περιφερειακό πόλεμο, βάζοντας φωτιά στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν εμπλέκονται στις εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο Ιράν.
ISIS ή σουνίτες εξτρεμιστές «βλέπουν» στην Ουάσιγκτον πίσω από τις εκρήξεις στο Ιράν
Οι υποψίες αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον στρέφονται σε πιθανή ανάμειξη του ISIS ή κάποιας συνεργαζόμενης με αυτό ομάδας σουνιτών εξτρεμιστών, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, και όχι σε πιθανή συνεργασία του Ισραήλ με την ομάδα των Ιρανών ανταρτών «Μουτζαχεντίν-ε-Καλκ», που φέρονται να έχουν εξαπολύσει παλαιότερα επιθέσεις εντός ιρανικού εδάφους.
Οι επιθέσεις εκείνες αφορούσαν ως επί το πλείστον σε στοχευμένες δολοφονίες, συχνά Ιρανών επιστημόνων, ή πράξεις δολιοφθοράς και δεν ταιριάζουν με το μοτίβο τους οι χθεσινές εκρήξεις στην Κερμάν, σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, καθώς έβαλαν στο σταυρόνημα το πλήθος που μετείχε στην τελετή των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ, Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι επιθέσεις προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών αμάχων, ως εκ τούτου δεν συνάδουν με προηγούμενες ενέργειες των «Μουτζαχεντίν-ε-Καλκ» και της ισραηλινής Μοσάντ.
Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ
Η ηγεσία του Ιράν, από την άλλη, φαίνεται να μην αμφιβάλλει για τους δράστης επίθεσης στην Κερμάν. Ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, που ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Τουρκία , κατηγόρησε ανοικτά το Ισραήλ προειδοποιώντας ότι θα πληρώσει το τίμημα.
Με βάση αυτές τις δηλώσεις το καθεστώς της Τεχεράνης είναι αδύνατο να μην απαντήσει με κάποιον τρόπο στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν από την ίδρυσή του, αν και ο Ραϊσί τόνισε ότι τα αντίποινα θα έλθουν «στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».
Στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι το Ιράν δεν θα θελήσει να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ και τους Δυτικούς υποστηρικτές του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Άλλωστε, οι μαριονέτες του στην περιοχή, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ασκούν πίεση στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με προσεκτικά υπολογισμένες επιθέσεις μέχρι τώρα, ώστε να μην πυροδοτήσουν περιφερειακό πόλεμο.
Κλιμακώνεται ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός λάθους που θα ανάψει τη θρυαλλίδα γενικευμένης σύρραξης. Η υπό των ΗΠΑ διεθνής ναυτική δύναμη κρούσης έχει αναχαιτίσει τους περισσότερους πυραύλους και drones που εκτόξευσαν το τελευταίο διάστημα οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι κατά πλοίων και ως εκ θαύματος δεν υπήρξαν θύματα. Αλλά η καλοτυχία αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και ορισμένοι στο Πεντάγωνο θεωρούν ήδη ότι έχει επιτραπεί για πολύ μεγάλο διάστημα στους Χούθι να απειλούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν τρία σκάφη των Χούθι, που εξαπέλυαν επίθεση κατά πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σκοτώνοντας δέκα αντάρτες. Και ενώ μέχρι τώρα είχαν αποφευχθεί στρατιωτικά πλήγματα κατά βάσεων εκτόξευσης πυραύλων και κέντρων διοίκησης των Χούθι στην Υεμένη, για να μην εκτροχιαστεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, τώρα όλες οι στρατιωτικές επιλογές είναι στο τραπέζι. Χθες οι ΗΠΑ και 11 σύμμαχοί τους προειδοποίησαν τους Χούθι ότι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες αν συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πώς θα αντιδράσει το Ιράν;
Την ίδια ώρα, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ιράν οι κλιμακωτές εξελίξεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 25 Δεκεμβρίου ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σκότωσε ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό και την Τρίτη ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινού, όπως φαίνεται, drone στη Βηρυτό, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να καταγγέλλει την «κατάφωρη ισραηλινή επιθετικότητα».
Η πρεσβεία του Λιβάνου στην Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς δεν θα πυροδοτήσει μαζικές επιθέσεις αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ, που θα προκαλέσουν πόλεμο, αλλά η κυβέρνηση στη Βηρυτό δεν έχει πέσει πάντα μέσα στις προβλέψεις της για τις προθέσεις της Χεζμπολάχ.
Ο αστάθμητος παράγοντας Νετανάχιου
Στους αστάθμητους παράγοντες περιλαμβάνεται και η αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου οι Ισραηλινοί στα βόρεια σύνορα της χώρας δείχνουν όλο και λιγότερο διατεθειμένοι να ανεχθούν την παρουσία εχθρικών δυνάμεων, δηλαδή της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, σε απόσταση αναπνοής. Δύο φορές παρενέβη η Ουάσιγκτον ως τώρα για να αποτρέψει ισραηλινό προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, που διαθέτει πάνω από 120.000 ρουκέτες.
Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες στο Ισραήλ αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο είναι σαφές ότι θα υπερκεράσουν την αμερικανική πίεση στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ο Νετανιάχου δεν ακούσει όσο θα ήλπιζαν όλοι», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Για τον Νετανιάχου ο πόλεμος αυτός είναι μια ευκαιρία να πάρει εκδίκηση για την 7η Οκτωβρίου, αλλά υπάρχει και η εσωτερική πολιτική σε αυτόν τον υπολογισμό». Υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι, εάν η διεθνής κοινότητα δεν κάνει κάτι για την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορα, το Ισραήλ θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
ΗΠΑ και Γαλλία αναζητούν τους τελευταίους μήνες διπλωματική λύση στο πρόβλημα, με την ανάπτυξη στρατιωτών ξένων δυνάμεων και του λιβανέζικου στρατού, μεταξύ εκείνων του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολάχ, ή την ενίσχυση της παρουσίας των κυανόκρανων του ΟΗΕ στην περιοχή, αλλά μετά τη δολοφονία του Αλ Αρούρι και τις εκρήξεις στο Ιράν μια τέτοια λύση δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.