Η Βρετανία οδεύει προς γενικές εκλογές, θα γίνουν την άλλη Πέμπτη 4/7, με τς δημοσκοπήσεις να προβάλλουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Κιρς Στάρμερ.
Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πριν λίγο καιρό τις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν ήδη σε δυσμενή θέση, θέλοντας να προβάλει το τελευταίο του χαρτί αυτό του... σοκ και του αιφνιδιασμού.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι έντονα κατά των Τόρηδων, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι τα οικονομικά νέα είναι καλά και ο πληθωρισμός μειώνεται.
Οι τελευταίες γενικές εκλογές στη Βρετανία ήταν το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις κέρδισαν 365 έδρες, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισαν 202.
Εκτοτε, και τα δύο κόμματα άλλαξαν ηγέτες, η χώρα άλλαξε τρεις φορές πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πέρασε από μεγάλες κρίσεις, ενώ στο εντεμεταξύ ξεκίνησε η εφαρμογή του Brexit και η πανδημία ανέτρεψε δεδομένα και επέφερε αλλαγές.
Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, μια εβδομάδα πριν τις βρετανικές εκλογές λένε ότι αν ο Σούνακ ήλπιζε να περιμένει τις κάλπες να κινηθούν υπέρ του πριν προκηρύξει την προσφυγή στις κάλπες, έκανε μεγάλο λάθος.
Οι Εργατικοί του Σερ Κιρ Στάρμερ έχουν προβάδισμα 24 μονάδων στην τελευταία δημοσκόπηση της Techne UK, με το χάσμα των Τόριδων-Εργατικών να παραμένει τόσο μεγάλο όσο ποτέ.
Οι Εργατικοί κινούνται στην περιοχή του 44%.
Με μόλις 19% των ψήφων, οι Συντηρητικοί υπό τον Σούνακ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δημοτικότητας.
Με τον Νάιτζελ Φάρατζ να ηγείται πλέον της Μεταρρύθμισης, το δεξιό αντίπαλο κόμμα βρίσκεται μόλις τρεις μονάδες πίσω από τους Τόρις, στο 16% της πρόθεσης των ψηφοφόρων.
Εν τω μεταξύ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στο 11%. Οπως και η Μεταρρύθμιση του Φάρατζ φαίνεται ότι τυγχάνουν υποστήριξης από τους ιστορικούς ψηφοφόρους των Τόρις.
Εκλογές στη Βρετανία: Οι έδρες -Κατάρρευση για τους Τόρηδες
Σύμφωνα με τον Economist και τη δική του δημοσκόπηση και ανάλυση οι Εργατικοί βρίσκονται σε καλό δρόμο να κερδίσουν 465 από τις 632 έδρες στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δίνοντάς τους τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε 365 έδρες το 2019, πρόκειται να καταρρεύσει σε μόλις 76, τις λιγότερες στην ιστορία του.
Γιατί χάνει ο Σούνακ
Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί ο κ. Σουνάκ επέλεξε τώρα να πάει στις κάλπες, ένας στους τέσσερις Βρετανούς πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός ήλπιζε να επωφεληθεί από τα πρόσφατα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Redfield και Wilton για τον Independent.
Σε ότι αφορά στη δημοφιλία των επικεφαλής των κομμάτων, όπως γράφει ο Independent, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos UK τα ποσοστά τόσο για τον Σούνακ όσο για τον Στάρμερ παραμένουν φτωχικά.
Το ευρύ κοινό ήταν γενικά δυσαρεστημένο τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον επικεφαλής των Εργατικών με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos να δείχνουν σταθερά αρνητική καθαρή ικανοποίηση και για τους δύο ηγέτες των κομμάτων από τότε που ο Σούνακ μπήκε στο Νο. 10 τον Νοέμβριο του 2022.
Το ποσοστό αποδοχής του Σούνακ άγγιξε το χαμηλότερο ποσοστό για πρωθυπουργό στην ιστορία, τον περασμένο Απρίλιο, όταν έφθασε στο -59%, ποσοστό που συγκρίνεται μόνο με αυτό του Τζον Μέιτζορ τον Αύγουστο του 1994. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο και από αυτό της Λιζ Τρας, της οποίας το ποσοστό αποδοχής ήταν -51% για τη σύντομη θητεία της ως πρωθυπουργός.
Παρά τα χαμηλά συνολικά στοιχεία, η ικανοποίηση εκτινάχθηκε για τον ηγέτη των Εργατικών τον περασμένο μήνα, με άνοδο 13 μονάδων από -31 τοις εκατό σε -18 τοις εκατό.
Ο Σούνακ σημείωσε άλμα 5 μονάδων την ίδια περίοδο, από -59 τοις εκατό σε -55 τοις εκατό. Ο Στάρμερ έχει προβάδισμα 37 μονάδων.