Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει τις ρωσικές εκλογές με τεράστια πλειοψηφία σε μια κούρσα που ήταν ουσιαστικά μόνος του.
Τα exit polls δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε μια τεράστια πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, οι οποίες...είχαν μόνο ένα πιθανό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με exit poll του ρωσικού Κέντρου Έρευνας Κοινής Γνώμης, το 87,97% των πολιτών ψήφισε τον Πούτιν.
Ο Πούτιν είχε απέναντί του τρεις υποψηφίους από κόμματα που δεν άσκησαν κριτική στην εξουσία του ούτε στην εισβολή του στην Ουκρανία.
Oι πρώτες δηλώσεις του Πούτιν
Ο Πούτιν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα το κλείσιμο των καλπών δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι «ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Εμφανιζόμενος να επιβεβαιώνει ότι κέρδισε την προεδρία, λέει «κανείς δεν θα καταπνίξει ποτέ τη Ρωσία, όταν θα έχουμε εδραιωθεί», λέει.
«Είμαστε μία, ενωμένη οικογένεια», είπε στο πλήθος μιλώντας στο πλήθος.
Συνεχίζει: «Θέλω να ευχαριστήσω τους Ρώσους για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απόδειξη εμπιστοσύνης των Ρώσων».
Είπε ότι η νίκη του δείχνει ότι η Ρωσία είχε «δίκιο» να επιλέξει τον σημερινό της δρόμο.
Αναφερόμενος στη σημερινή διαμαρτυρία των αντιφρονούντων: «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», μέσω της οποίας ενθαρρύνθηκαν πολίτες να βγουν την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ έγιναν και απόπειρες σαμποτάζ της διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «δεν είχε κανένα αποτέλεσμα».
«Όσοι αλλοίωσαν τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με το νόμο», λέει.
Στο 73% η συμμετοχή στις εκλογές του Πούτιν
Με περισσότερα από 114 εκατομμύρια άτομα να έχουν δικαίωμα ψήφου, η συμμετοχή ήταν 73%, σύμφωνα με τις αναφορές, μια σημαντική αύξηση από το 67,5% στις τελευταίες εκλογές του 2018, μετέδωσε το SkyNews.
Αλλά, με 11 ζώνες ώρας σε ολόκληρη τη χώρα, είναι σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, σχολιάζει το βρετανικό μέσο. Επίσης οι διεθνείς ανταποκρίσεις από το αχανές κράτος, το οποίο το Κρεμλίνο ελέγχει με σιδηρά πυγμή, δεν καθίστανται εύκολη υπόθεση για ασφαλή συμπεράσματα.
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν διαδικτυακά στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.
Νωρίτερα, ανταποκριτής του αμερικανικού NBC, δήλωσε και αυτός ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν 73%.
Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου, μεταξύ άλλων σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο εν μέρει τις περιοχές αυτές, επισημαίνεται.
Οι αντιφρονούντες έστειλαν μήνυμα
Η διαδικασία της ψηφοφορίας συνέχισε σήμερα για τρίτη και τελευταία ημέρα, στις προεδρικές εκλογές που ήταν κομμένες και ραμμένες στη θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν, με την αντιπολίτευση να έχει εξαλειφθεί και το Κρεμλίνο να εμφανίζει την εθνική ενότητα ως πατριωτικό καθήκον, εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.
Σήμερα, ωστόσο ξεχώρισε η αντίδραση των Ρώσων που εναντιώνονται στο καθεστώς, με την συμβολική εισροή χιλιάδων σε εκλογικά κέντρα το μεσημέρι, στο κάλεσμα της δράσης: «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν.
Το μήνυμα της χήρας του Ναβάλνι
«Μια μέρα θα νικήσουμε», δήλωσε η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Βερολίνου, την ρωσική πρεσβεία.
Αφού έδωσε την ψήφο της, η Γιούλια Ναβάλνια είπε, ότι το μήνυμά της προς τον ρωσικό λαό είναι: «Να είστε γενναίοι μια μέρα πολύ σύντομα θα νικήσουμε». Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι «δεν έχει κάποιο μήνυμα» για τον Ρώσο ηγέτη.
Αποκάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν «δολοφόνο» και «γκάνγκστερ» που οδήγησε τη χώρα της σε πόλεμο.
Η Ναβάλνια δήλωσε ότι έγραψε το όνομα του συζύγου της στο ψηφοδέλτιο όταν ψήφισε στις προεδρικές εκλογές.
«Πιθανώς σας ενδιαφέρει τι έγραψα στο ψηφοδέλτιο, ποιον ψήφισα. Φυσικά, έγραψα το όνομα ''Ναβάλνι''», είπε μιλώντας έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι έτσι που ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν στη φυλακή, σκοτώθηκε».
Αντιδράσεις για τις εκλογές «κοροϊδία» στη Ρωσία
O Oυκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε άρρωστη την θέληση του Πούτιν για εξουσία
«Είναι σαφές σε όλους στον κόσμο ότι αυτή η φιγούρα, όπως έχει ήδη συμβεί συχνά στην πορεία της ιστορίας, απλώς αρρωσταίνει για την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυβερνήσει για πάντα», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτή την καρικατούρα εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει».
Είπε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα έπρεπε να δικαστεί στη Χάγη - την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ενώ λίγο αργότερα και ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η νίκη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι «οι εκλογές προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο ηγέτης «φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα»
O Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν ήταν ελεύθερες ή δίκαιες.
Γράφοντας στο X, είπε ότι οι ψηφοφόροι είχαν «έλλειψη επιλογών» και ότι δεν υπήρχε ανεξάρτητη παρακολούθηση της διαδικασίας.
Ο οργανισμός συμβάλλει στην αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι εκλογές είναι ισότιμες, δίκαιες και διαφανείς.