Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των «προεδρικών εκλογών».
Με ποσοστό 51.74% ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48.26% σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε σε ελάχιστες ψήφους. Οι πρώτες αναλύσεις σημειώνουν πως ενδεχομένως το αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί το Κυπριακό σε μια λύση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.
Τα τελικά αποτελέσματα στις «εκλογές» στα Κατεχόμενα
Σε σύνολο 738 καλπών, ο Ερσίν Τατάρ αναδεικνύεται σε νέο ηγέτη στα Κατεχόμενα. Από νωρίς το απόγευμα στο «επιτελείο» Τατάρ στήθηκαν πανηγύρια, με εκατοντάδες υποστηρικτές του να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του παράνομου καθεστώτος.
Σύμφωνα με τo τουρκικό Haber, το ποσοστό προσέλευσης στις παράνομες εκλογές κυμαίνεται περίπου στο 65%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή ήταν 58,29%.
Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο.
Στο επιτελείο Ακιντζί επικρατούσε μούδιασμα, αφού ο Τατάρ από νωρίς είχε ελαφρύ προβάδισμα, σε μια «εκλογική μάχη» στήθος με στήθος στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
Με αιχμές αποχωρεί από την προεδρία ο Ακιντζί
Το τέλος της πολιτικής του καριέρας ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ακιντζί στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα από τον Ερσίν Τατάρ. «Είχαμε μια περίεργη εκλογική διαδικασία. Συνεχάρην τον Ερσίν Τατάρ και του ευχήθηκα επιτυχία. Του έδωσα συγχαρητήρια επίσης για αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα τερματίζουν την 45χρονη πολιτική μου ζωή. Καλή επιτυχία στον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος, που, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, άφησε αιχμές για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Ο νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε τόσο αυτούς που τον ψήφισαν όσο και εκείνους που δεν τον ψήφισαν. «Ευχαριστώ τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» στήριξε το ψευδοκράτος όταν ξέσπασε η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις. Ανέφερε ότι πρέπει τα κόμματα να μείνουν ενωμένα και να «είναι σε αυτά τα χώματα με ασφάλεια και ελευθερία».
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στο αποτέλεσμα
«Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Ερσίν Τατάρ που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της TRNC (Κατεχόμενα). Θα εργαστούμε μαζί για την ευμάρεια, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Λίγα λεπτά αργότερα, ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογική αναμέτρηση στα Κατεχόμενα έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τα συγχαρητήρια στον κ. Ερσίν Τατάρ που εκλέχθηκε πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, από μέρους μου και από μέρους του τουρκικού έθνους. Η Τουρκία, η Κύπρος και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να δείχνουν την ανάγκη για την προστασία του δικαίου».
Ποιος είναι ο Ερσίν Τατάρ, νέος ηγέτης στα Κατεχόμενα
Ο Ερσίν Τατάρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από όπου αποφοίτησε το 1982. Από το 1982 μέχρι το 1986 ο Τατάρ εργάστηκε ως λογιστής στη PriceWaterhouse στην Αγγλία και τα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 1991, στην PollyPeck.
Το 1991 ο νικητής των σημερικών εκλογών στα Κατεχόμενα μετακόμισε στην Άγκυρα, όπου εργάστηκε στην FMC Nurol Defence Industry Co. μέχρι το 1992. Ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της «τουρκοκυπριακής» διασποράς στην Τουρκία και ήταν επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του 1997 και 2001.
Ο Τατάρ μπήκε στην πολιτική το 2003, προσχωρώντας στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2009 και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Ντερβίς Έρογλου μέχρι την ήττα του το 2013. Το 2015 ήταν υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΕΕ και έχασε, για να τεθεί επικεφαλής τρία χρόνια αργότερα, το 2018. Υπήρξε πρωθυπουργός του ψευδοκράτους έως τις εκλογές για το ανώτατο αξίωμα στη μη αναγνωρισμένη Βόρεια Κύπρο.