Θραύσματα από την αρχαία πόλη της Πομπηίας έκλεψε μια τουρίστρια πριν από 15 χρόνια, αλλά τελικά τα επέστρεψε γιατί... τα θεωρεί είναι καταραμένα.
Όπως αναφέρει η Guardian, η γυναίκα από τον Καναδά, η οποία ταυτοποιήθηκε μόνο με το μικρό της όνομα, Νικόλ, έστειλε ένα πακέτο που περιείχε ψηφιδωτές πλάκες, τμήματα ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικού σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα στην Πομπηία, στην νότια Ιταλία, μαζί με μια επιστολή εξομολόγησης της πράξης της.
Η Νικόλ, που ήταν περίπου 20 ετών όταν επισκέφθηκε το αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας το 2005, κατηγόρησε την κλοπή για μια σειρά από ατυχίες που υπέφερε τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού (δύο φορές) και οικονομικών δυσκολιών.
«Πάρτε τα πίσω, είναι καταραμένα»
«Σας παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακή τύχη» έγραψε. Την εποχή της κλοπής, είπε ότι ήθελε να έχει ένα κομμάτι ιστορίας «που κανείς δεν θα μπορούσε να έχει» και πρόσθεσε πως τα θραύσματα είχαν «τόση αρνητική ενέργεια… που συνδέονταν με αυτή την γη της καταστροφής».
Η Πομπηία, όπως είναι γνωστό, θάφτηκε κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας μετά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ και έμεινε θαμμένη μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν η ανακάλυψή της έφερε νέο φως στην κατανόηση της ζωής στον κλασικό κόσμο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και εδώ και χρόνια πολλοί είναι οι τουρίστες που κλέβουν αναμνηστικά, με τις ιταλικές Αρχές να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους προχωρούν σε αυτή την πράξη.
Η Νικόλ έγραψε στην επιστολή της πως είχε μάθει το μάθημά της και πως ήθελε «συγχώρεση από τον Θεό». «Είμαι τώρα 36 χρονών και έχω περάσει καρκίνο του μαστού δύο φορές» ανέφερε. «Η τελευταία φορά κατέληξε σε διπλή μαστεκτομή. Η οικογένειά μου και εγώ είχαμε επίσης οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω να μεταδώσω αυτή την κατάρα στην οικογένειά ή τα παιδιά μου».
Η Νικόλ πάντως δεν είναι η μόνη που μετανόησε για την πράξη της. Το πακέτο περιείχε άλλη μία εξομολογητική επιστολή από ένα άλλο ζευγάρι, επίσης από τον Καναδά, μαζί με κάποιες πέτρες που είχαν κλέψει από την Πομπηία.
«Τα πήραμε χωρίς να σκεφτούμε τον πόνο και τα βάσανα που βίωσαν αυτές οι φτωχές ψυχές κατά την έκρηξη του Βεζούβιου και τον τρομερό θάνατό τους» έγραψαν. «Λυπούμαστε, παρακαλώ συγχωρέστε μας που κάναμε αυτή την τρομερή επιλογή. Είθε οι ψυχές τους να αναπαυτούν ειρηνικά».
Αξίζει να σημειωθεί πως με την πάροδο των χρόνων, πολλά κλεμμένα αντικείμενα ή αναμνηστικά έχουν επιστραφεί στον αρχαιολογικό χώρο, μαζί με επιστολές που εκφράζουν ενοχές, με τους αξιωματούχους να δημιουργούν ένα μουσείο όπου εκτίθενται τα αντικείμενα αυτά