Αχτίδα αισιοδοξίας για την ουκρανική κρίση αποτελεί η συμφωνία Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, έπειτα από συνάντηση στο Παρίσι με θέμα την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ, που προβλέπει εκεχειρία στο Ντόνετσκ.
Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που συναντήθηκαν την Τετάρτη για συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.
«Υποστηρίζουν άνευ όρων τη συμμόρφωση στην κατάπαυση του πυρός (...) ανεξάρτητα από τις διαφορές σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ουκρανική σύγκρουση Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους υπό τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έπειτα από τις "όχι απλές" συνομιλίες σήμερα στο Παρίσι.
"Παρά τις διαφορές στην ανάγνωση, η εκεχειρία πρέπει να συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί" μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κόζακ στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών των τεσσάρων χωρών στο Ελιζέ.
«Οι εκκλήσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση ζητώντας της να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων στο δικό της έδαφος, δεν έχουν νόημα. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να ακυρώσει τον νόμο που επιτρέπει ξένες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της», πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι αυτονομιστές εκπληρώνουν το δικό τους καθήκον. Οι Δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ουκρανίας», τόνισε ο Κόζακ.
«Όλοι συμφωνούν ότι το "σχήμα της Νορμανδίας" δεν μπορεί να προχωρήσει έως ότου όλα να μοιραστούν την ίδια ερμηνεία του τί πραγματικά σημαίνει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.
Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι αναβίωσαν οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την ανατολική Ουκρανία.
Ο Γέρμακ, επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι όλα τα μέρη έδειξαν προθυμία να εργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων διαφωνιών και θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες.
Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατό στην ανατολική Ευρώπη
Ωστόσο, η Βρετανία από την πλευρά της, κι ενώ η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού και ο κόσμος αναμένει την αντίδραση της Ρωσίας στην απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα αιτήματά της, εξετάζει την ανάπτυξη στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.
Όπως δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «The Telegraph» επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, «η Βρετανία εξετάζει την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη ενόψει μίας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «πολύ προχωρημένες συζητήσεις», έπειτα από τις αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ορισμένοι από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ συζητούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην ανατολική πτέρυγα της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Εκτιμάται πως μία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ανάπτυξη νέων στρατευμάτων από ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την Πέμπτη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.