Εισιτήριο ετοιμάζεται να καθιερώσει η Τουρκία για τους επισκέπτες που θα επισκέπτονται από το νέο έτος την Αγιά Σοφιά για τουριστικούς και όχι λατρευτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, σε πρόσφατη σύσκεψη για την αξιολόγηση των τουριστικών στοιχείων της Τουρκίας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ersoy παρουσίασε τα σχέδια για μια πολιτική διαχείρισης των επισκεπτών που θα εφαρμοστεί στον εμβληματικό χώρο από τις 15 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Ersoy ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα τμήματα του της Αγίας Σοφίας, ενώ αφού ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει εργασίες, θα επεκτεθούν και σε άλλα σημεία του ναού.
Τόνισε ότι, με βάση τις συστάσεις της UNESCO, θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών για την ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας των επισκέψεων, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική σημασία του χώρου.
«Ξεκινώντας από τις 15 Ιανουαρίου 2024, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών σύμφωνα με τις οδηγίες της UNESCO. Αυτή η στρατηγική κίνηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της διατήρησης της Αγίας Σοφίας και της πλατείας του ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
Αγιά Σοφιά: Από άλλη είσοδο οι τουρίστες, από άλλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν
Μία από τις βασικές αλλαγές που περιέγραψε ο Ersoy είναι η καθιέρωση ξεχωριστών σημείων εισόδου για λατρευτικούς και τουριστικούς σκοπούς. Οι Τούρκοι πολίτες που επισκέπτονται για λατρεία δεν θα βιώσουν καμία αλλαγή, ωστόσο, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν για τουρισμό και πολιτιστική εξερεύνηση θα πρέπει να καταβάλλουν εισιτήριο εισόδου, μια πρακτική που παρατηρείται συνήθως σε πολλούς εμβληματικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.
Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με το αντίτιμο εισόδου, ο υπουργός Ersoy διευκρίνισε: «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη το αντίτιμο. Θα καθορίσουμε τη δομή του τέλους πριν από τις 15 Ιανουαρίου 2024. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των επισκεπτών».
Η εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης των επισκεπτών αναμένεται να εξορθολογήσει τη ροή των επισκεπτών, να μειώσει τον συνωστισμό και να προστατεύσει την ιστορική και πολιτιστική σημασία της Αγίας Σοφίας, αναφέρει κλείνοντας το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.