Οι τζιχαντιστές και οι συμμαχικές τους ομάδες έχουν καταλάβει «το μεγαλύτερο μέρος» του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, μετά την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τις πρώτες επιδρομές της στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, από το 2016.
«Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι συμμαχικές της ομάδες ανταρτών έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο.
Ο απολογισμός της επίθεσης που ξεκίνησε την Τετάρτη ανέρχεται σε 311 νεκρούς – 183 μαχητές της HTS και των συμμάχων της, 100 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ομάδων και 28 άμαχοι--, πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό φοιτητικής εστίας στο Χαλέπι από τους τζιχαντιστές.
Το Συριακό Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι «ο κυβερνήτης του Χαλεπιού και οι διοικητές της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης».
Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σημειώθηκαν την ώρα που «έφταναν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις» στην περιοχή, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους εισήλθαν χθες Παρασκευή στο Χαλέπι έπειτα από μια αιφνιδιαστική επίθεση η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και έβαλε τέλος σε χρόνια σχετικής ηρεμίας στη βορειοδυτική Συρία.
Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011 η HTS, στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, έθεσε υπό τον έλεγχό της τεράστιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και κομμάτια των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας.
Το συριακό καθεστώς ανέκτησε το 2015 τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.
Εκεχειρία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Άγκυρας έπειτα από επιχείρηση του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020, επέτρεψε να επικρατήσει εύθραυστη ηρεμία στη βορειοδυτική Συρία.
Εκλεισε το αεροδρόμιο στο Χαλέπι
Οι συριακές αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι και ακύρωσαν όλες τις πτήσεις, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς τζιχαντιστές και αντάρτες που εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση αυτή την εβδομάδα ανέφεραν χθες Παρασκευή πως έφθασαν στην καρδιά της βόρειας πόλης, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας.
Πώς εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές την αιφνιδιαστική επίθεση στη Συρία
Όπως ανέφερε πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας στο CNN οι αντάρτες εξαπέλυσαν αυτό που υποτίθεται θα ήταν μια «περιορισμένη επιχείριση» κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασάντ μετά την επίθεση του συριακού στρατού και συμμαχικών πολιτοφυλακών στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ιντλίμ, που προκάλεσε τον θάνατο άνω των 30 αμάχων.
Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να σταματήσουν την επίθεση των ανταρτών, όπως είπε η ίδια πηγή «για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», οι τζιχαντιστές επέκτειναν την επιχείρισης όταν δυνάμεις του καθεστώτος εγκατέλειψαν τις πόλεις γύρω από το Χαλέπι.
Το Ιράν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ για την ανάφλεξη του εμφυλίου στη Συρία
Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σκοτώθηκε στο Χαλέπι ο ταξίαρχος Κιουμάρς ΠΟυρχασεμί, Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος στη Συρία.
Στη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σύριο ομόλογό του για την κλιμάκωση της κατάστασης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι «επανενεργοποίησαν» τους αντάρτες και «υπογράμμισε την συνεχιζόμενη υποστήριξη» της Τεχεράνης στην κυβέρνηση και τον στρατό της Συρίας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε τις Αρχές της Συρίας «να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη στην περιοχή».
Οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την αποδυνάμωση του «άξονα της αντίστασης» του Ιράν
Αναλυτές λένε ότι οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν το κενό που άφησε η αποδυναμωμένη Χεζμπολάχ για να προελάσουν στη βόρεια Συρία.
«ΟΙ αντάρτες βλέπουν μια ευακιρία να δοκιμάσουν τις γραμμές του μετώπου με τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη, το Ιράν υπό πίεση και τη Ρωσία απασχολημένη με την Ουκρανία. Οι αντάρτες αιφνιδιάστξηκαν με τις επιτυχίες τους και προχώρησαν περισσότερο απ' ό,τι περίμεναν. Βλέπουν μια αλλαγή στις δυνάμεις», σχολιάζει ο Νανάρ Χαουάτς, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης «Ιnternational Crisis Group», που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Για πάνω από μια δεκαετία το Ιράν και η Ρωσία προμήθευαν το καθεστώς Άσαντ με όπλα και δυνάμεις για να παραμείνει στην εξουσία. Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών και ανέπτυξε δυνάμεις για να διατηρήσει τον έλεγχο σε προπύργια των ανταρών στη βόρεια Συρία.
Το Ιράν έχει διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία. Οι δυνάμεις του εκεί έχουν στοχοποιηθεί τα περασμένα χρόνια από το Ισραήλ, όπως το πλήγμα σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό τον Απρίλιο, κατά το οποίο σκοτώθηκε διοικητης των Φρουρών της Επανάστασης και το οποίο πυροδότησε το πρώτο απευθείας χτύπημα της Τεχεράνης στο Ισραήλ.
Η ξεδοντιασμένη Χεζμπολάχ
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των δυνάμεων του Άσαντ να ανακτήσουν τον έλεγχο εδαφών από ομάδες ανταρτών όπως το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα Μέτωπο Νούσρα. Αλλά τον τελευταίο χρόνο λιβανέζικη οργάνωση έστρεψε την προσοχή της στο Ισραήλ και απέσυρε δυνάμεις της από τη Συρία την ώρα που ο Άσαντ έκανε ανοίγματα σε αραβικά κράτη του Κόλπου χαλαρώνοντας τους δεσμούς του με τον Άξονα της Αντίστασης του Ιράν, συμφωνα με τον αναλυτή του «Ιnternational Crisis Group».
Το Ισραήλ, ωστόσο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενέτεινε τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ με τη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο και επιδόθηκε σε συστηματική εξόντωση της ηγεσίας της, περιλαμβανομένου του αρχηγού της, Χασάν Νασράλα.
«Ένας στόχος για τη Χεζμπολάχ ήταν να διατηρήσει μια απτή παρουσία στη Συρία, η οποία μειώθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους λόγω της απόσυρσης των δυνάμεών της ειδικά με την ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο», τόνισε ο Νανάρ Χαουάτς.