Αμερικανοί και Βρετανοί με άμεση γνώση των στρατιωτικών εξελίξεων εξηγούν γιατί η εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο εύκολη όση πίστευε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το CNN οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι Ρώσοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα η ρωσική πλευρά να μετρά σημαντικές απώλειες σε προσωπικό, τεθωρακισμένα, αλλά και αεροσκάφη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου «οι ρωσικές δυνάμεις δεν καταφεραν να προωθηθούν μέσα στα εδάφη της Ουκρανίας στους χρόνους που είχαν υπολογίσει, καθώς αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των στρατευμάτων τους και είχαν να αντιμετωπίσουν την ισχυρή ουκρανική αντίσταση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις «υφίστανται σημαντικές απώλειες, ενώ ένας αριθμός Ρώσων στρατιωτών έχει αιχμαλωτιστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις».
Η σκληρή αντίσταση των Ουκρανών
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνάντησε «πιο σκληρή από ό,τι αναμενόταν» αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό, καθώς και απροσδόκητες δυσκολίες στον εφοδιασμό των δυνάμεών της, δήλωσαν στο CNN δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα εμπόδια που συνάντησε ο Πούτιν κατά την εισβολή στην Ουκρανία
Στο πεδίο της μάχης: Η Ρωσία υφίσταται βαρύτερες απώλειες σε προσωπικό, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη από ό,τι αναμενόταν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ουκρανική αεράμυνα έχει αποδώσει καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από την εισβολή. Παράλληλα οι Ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.
Στον αέρα: Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει ακόμη εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή της πάνω από την Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας, καθώς η ουκρανική πολεμική αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου. «Η ουκρανική αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, συνεχίζουν να είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία και ετοιμότητα και δεν επιτρέπουν στα ρωσικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από νευραλγικά σημεία της χώρας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Χωρίς τον έλεγχο του ουρανού, γίνεται πιο δύσκολο για έναν στρατό που κινείται να δει και να πλήξει στόχους από τον αέρα», πρόσθεσε.
Οι μεγάλες πόλεις αντιστέκονται: Την ίδια στιγμή η ουκρανική αντίσταση έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μην «πέσουν» οι μεγάλες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Η πόλη Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, παρά το σφυροκόπημα που έχει δεχθεί, δεν έχει «πέσει» στις δυνάμεις εισβολής. Μάλιστα πριν την εισβολή οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το Χάρκοβο θα μπορούσε να πέσει μόλις στην πρώτη νύχτα της εισβολής.
Ωστόσο οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αυτή η εικόνα του πεδίου της μάχης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας υπερισχύουν και συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα.