Λυσσαλέες μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο της Ουκρανίας από τα χαράματα ανάμεσα στους Ουκρανούς αμυνόμενους και Ρώσους αλεξιπτωτιστές.
Στις μάχες συμμετέχουν και αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας με σκοπό τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, Όλεγκ Συνεγκούμποφ.
«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», ανέφερε η ίδια πηγή. Οι ουκρανικές Αρχές είπαν ότι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο του Χαρκόβου, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και κεντρικού κτιρίου της αστυνομίας, όπως φαίνεται και από το βίντεο που ανήρτησε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Γκερασένκο.
Σύμφωνα με το Sky News το παρακάτω βίντεο δείχνει την επίθεση στο κέντρο του Χάρκοβο, όπου καταστράφηκε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Karazin και ένα παρακείμενο αστυνομικό κτίριο.
Oι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν πολυκατοικία στην πόλη χθες σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου». Φωτιά ξέσπασε σήμερα στις εγκαταστάσεις σχολής πτήσεων στο Χάρκοβο μετά από αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο.
«Πρακτικά δεν έχουν απομείνει περιοχές στο Χάρκοβο [που δεν έχει πληγεί ακόμη από βλήμα πυροβολικού», φέρεται να είπε σε δήλωσή του στο Telegram. Το Χάρκοβο, μια σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Liveuamap δημοσιεύει βίντεο από την κατάρρευση κτιρίου που στεγάζει τα αστυνομικά γραφεία της πόλης μετά από βομβαρδισμό και αναφέρει ότι επίσης πλήγματα έχει δεχθεί πανεπιστημιακή σχολή που βρισκόταν απέναντι από το κυβερνητικό γραφείο.
Η επίθεση στην Πλατεία Ελευθερίας - τη μεγαλύτερη πλατεία της Ουκρανίας και πυρήνας της δημόσιας ζωής στην πόλη - θεωρήθηκε από πολλούς Ουκρανούς ως ιταμή απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή δεν αποσκοπούσε στην καταστροφή στρατιωτικών στόχων, αλλά να τσακίσει το πνεύμα τους, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός υπ ΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Μόσχα: Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων η Χερσώνα
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Γύρω στις 7:43 π.μ. τοπική ώρα ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγιεφ, είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η Χερσώνα ήταν ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο: «Είμαστε ακόμα Ουκρανία. Ακόμα αντιστεκόμαστε». «Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για να μαζέψω τους νεκρούς, να αποκαταστήσω το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό και τη θέρμανση σε σημεία που έχει κοπεί.», συνέχισε. Ουκρανικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί προηγουμένως για μάχες στην πόλη των περίπου 280.000 κατοίκων. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκερατσένκο έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς αμάχους που είχαν υπερασπιστεί τη Χερσώνα με τις λεγόμενες βόμβες μολότοφ, μεταξύ άλλων.
Η πόλη και τα περίχωρά της έχουν υποστεί έντονους βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες. Η περιοχή της Χερσώνας, που συνορεύει με την Κριμαία, είχε δεχθεί επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει ένα άλλο βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, το Μπερντιάνσκ, και αυτή τη στιγμή επιτίθεται στη Μαριούπολη.
Γιατί είναι σημαντική η Χερσώνα για τον Πούτιν
Εάν επιβεβαιωθεί η κατάληψη της Χερσώνας, τότε θα είναι η μεγαλύτερη ουκρανική πόλη που θα έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, παρέχοντας στις δυνάμεις εισβολής μια ζωτική βάση καθώς προσπαθούν να προωθηθούν προς την ενδοχώρα, αλλά και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.
Η Χερσώνα είναι σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο. Ο έλεγχος της Χερσώνας σημαίνει και έλεγχο μιας σημαντικής πηγής νερού καθώς η Ουκρανία έστησε ένα φράγμα στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας αφού η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο, διακόπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της παροχής πόσιμου νερού στην Κριμαία και προκαλώντας ελλείψεις στην προσαρτημένη περιοχή. Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της παροχής νερού στην Κριμαία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας συνολικά 1.502 στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ξεκινά η αποχώρηση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με τους κατοίκους να περνούν τη νύχτα στα καταφύγια.
«Αγωνιζόμαστε, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος Μποϊτσένκο ζωντανά στην ουκρανική τηλεόραση.
Οι Έλληνες ομογενείς της περιοχής θα επιχειρήσουν να απομακρυνθούν σήμερα το πρωί με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών. Ειδικότερα, το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη με το οποίο μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, δημοσιογράφοι αλλά και όσοι Έλληνες πολίτες το επιθυμούν θα επιχειρήσουν σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί, να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία ουκρανική πόλη.
Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.