Εισβολή στην Ουκρανία: Ο νέος εχθρός των Ρώσων ονομάζεται «ρασπουτίτσα» -Η λάσπη όπου κολλάνε τα τανκς - iefimerida.gr

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο νέος εχθρός των Ρώσων ονομάζεται «ρασπουτίτσα» -Η λάσπη όπου κολλάνε τα τανκς

Ρωσικό όχημα με το διακριτικό Ζ κόλλησε στη λάσπη
Ρωσικό όχημα με το διακριτικό Ζ κόλλησε στη λάσπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα επικοινωνίας, έλλειψη συντονισμού, λυσσαλέα αντίσταση του τοπικού πληθυσμού, η εισβολή στην Ουκρανία είναι σπαρμένη με εμπόδια για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα έναν νέο «εχθρό: την raspoutitsa, ένα κλιματικό φαινόμενο που εμποδίζει τους στρατιώτες και τα στρατιωτικά οχήματα να προχωρήσουν.

Το Κρεμλίνο επέλεξε λάθος εποχή για να εισβάλλει στην Ουκρανία; Εδώ και πολλές μέρες, οι εικόνες των κολλημένων τανκς και στρατιωτικών οχημάτων στη λάσπη πολλαπλασιάζονται στα social media. Και μια λέξη επανέρχεται συνεχώς: raspoutitsa.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωστή στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, η raspoutitsa, δηλαδή «ο καιρός των χαλασμένων δρόμων» σημαίνει το λιώσιμο των πάγων την άνοιξη, το οποίο μεταμορφώνει το έδαφος σε λάσπη. Κανονικά, το φαινόμενο ξεκινάει στα μέσα Μαρτίου, όταν λιώνουν τα χιόνια της άνοιξης. Αλλά φέτος, η Ανατολική Ευρώπη έζησε έναν εξαιρετικό ήπιο και υγρό Ιανουάριο που ευνόησε την πρώιμη εμφάνιση αυτής της κολλώδους λάσπης, η οποία αποτελεί κυριολεκτικά «εχθρό» για τα στρατιωτικά οχήματα.

Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής σχολίασε ότι η Ρασπούτιτσα διαρκεί 3-4 εβδομάδες και ανεβαίνει από τα νότια (Κριμαία) προς το βορρά σε μερικές ημέρες και φθάνει ως τη Λευκορωσία.

Οι δυσκολίες των ρωσικών στρατευμάτων να προχωρήσουν στα λασπώδη εδάφη επικεντρώνονται στα ανατολικά και στο βορρά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, που επικαλείται το France24, αυτό το κλιματικό φαινόμενο εξηγεί εν μέρει γιατί κόλλησε κοντά στο Κίεβο η τεράστια στρατιωτική πομπή που φαίνεται από δορυφόρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήδη πολλά ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα μπήκαν σε τέτοια εδάφη και κόλλησαν. Οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν και να συνεχίσουν με τα πόδια», ανέφερε ο Ουκρανός αναλυτής Mykola Beleskov, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και θα χειροτερέψει», πρόσθεσε.

Είναι πλεονέκτημα για την Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ο πρώτος που υφίσταται τις συνέπειες της raspoutitsa. Το 1812, οι ορδές του Ναπολέοντα καθυστέρησαν την πορεία προς τη Μόσχα, στην εκστρατεία προς τη Ρωσία, εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Αλλά κυρίως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η raspoutitsa έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο. Μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 1941, οι Ναζί εξαπέλυσαν την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα για να κατακτήσουν την ΕΣΣΔ. Ωστόσο, τα σχέδια του Χίτλερ παρεμποδίστηκαν από την κατάσταση του εδάφους και η προώθηση της Βέρμαχτ καθυστέρησε, οδηγώντας έτσι στην πρώτη στρατιωτική ήττα του Ράιχ.

«Η ρασπούτιτσα θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ρωσικό στρατό αν εισβάλλει», είχε γράψει χρήστης στο Twitter, τον Ιανουάριο 2022, πριν από τον πόλεμο. Και είχε ανεβάσει αντίστοιχο πρόβλημα από τον Β' Παγκόσμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ντομινίκ Τρινκάν, ο οποίος ρωτήθηκε από το France 24, ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου ελπίζοντας ότι το καθεστώς της Ουκρανίας θα πέσει σε λίγες ημέρες και θα αποφύγει το λιώσιμο του χιονιού. «Ωστόσο, το 'Blitzkrieg' [αστραπιαίος πόλεμος] δεν λειτούργησε. Σήμερα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προσκρούουν σε μια Ουκρανική άμυνα εξαιρετικά αποτελεσματική και η ρασπούτιτσα εμποδίζει τρομερά την επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων», εξηγεί ο στρατηγός.

Επειδή δεν μπορούν να προχωρήσουν στα λασπώδη εδάφη, τα ρωσικά οχήματα αναγκάζονται να προχωρούν στη σειρά στους οδικούς άξονες. Με τον τρόπο αυτό, οι πομπές γίνονται ευάλωτες σε χτυπήματα από drones και από αντιαρματικές ρουκέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εισβολή λάσπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ