Εκρήξεις σημειώθηκαν στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας.
Την ανακοίνωση έκανε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης μέσω ανάρτησής του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Στις 26 Μαρτίου το Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.
Σε κοντινή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, το Λβιβ μετατράπηκε σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους και στην αρχή του πολέμου φιλοξένησε πολλές πρεσβείες χωρών της Δύσης που μετέφεραν την έδρα τους από το Κίεβο, καθώς και ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στην Ευρώπη.
Μικολάιφ: Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία
Στο μεταξύ, τρία νοσοκομεία του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και τη Δευτέρα, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών», αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.
Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα», πρόσθεσε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανεξετάζουν τις δραστηριότητές τους στο Μικολάιφ, μετά τους βομβαρδισμούς
Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.
Σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.
«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάιφ», πρόσθεσε.
Νεκροί και τραυματίες από τις επιθέσεις στο Μικολάιφ
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη.
Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.
Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μετά από τις σοκαριστικές εικόνες που καταγράφηκαν στην πόλη Μπούκα, οι οποίες προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή, αλλά και ανακοινώσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ. Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία, ωστόσο ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων οι New York Times και το BBC, διαψεύδουν κάποιους από τους ισχυρισμούς της Μόσχας, που κάνει λόγο για δυτική και ουκρανική προβοκάτσια.
Ζαπορίζια: Τα χωριά της περιφέρειας είχαν συγκριτικά ίδιες απώλειες αμάχων με αυτές στη Μπούκα
Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, μέχρι και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.
«Σε χωριά 120 κατοίκων, οι 15, 17, 20 σκοτώθηκαν. Αν το συγκρίνετε αναλογικά με την Μπούκα, είναι οι ίδιες απώλειες, ίσως ακόμη μεγαλύτερες», είπε χαρακτηριστικά ο Ολεξάντρ Στάρουχ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Ο κυβερνήτης δεν είπε τι αποδείξεις έχει, ούτε κατονόμασε τα χωριά στα οποία αναφερόταν, ενώ από την πλευρά της, η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.
Μαριούπολη: Συνεχίζεται η ρωσική πολιορκία -Μόνο πεζοί ή με ΙΧ μπορούν να φύγουν οι άμαχοι
Παράλληλα, η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας παραμένει τραγική, καθώς συνεχίζεται να πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό.
Μάλιστα, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «αφόρητη» την κατάσταση των περίπου 120.000 κατοίκων που παραμένουν ακόμη εκεί.
«Ξεπεράσαμε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής επειδή εδώ και πάνω από 30 ημέρες οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον θέρμανση, ούτε νερό, ούτε τίποτα», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ζαπορίζια. Η συνέντευξη δόθηκε μέσω βιντεοκλήσης για λόγους ασφαλείας, μολονότι ο δήμαρχος βρίσκεται πλέον σε μια πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.
«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε.
«Είναι πολύ σημαντικό να τους απομακρύνουμε όλους, η κατάσταση που βιώνουν δεν είναι επικίνδυνη, είναι αφόρητη. Προσπαθούμε να συντονιστούμε με διάφορους εταίρους» για να εκκενώσουμε την πόλη, πρόσθεσε.
«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να καταπολεμήσουμε την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού στρατού» σχολίασε εξάλλου, καταγγέλλοντας μια απόπειρα «δυσφήμισης» των ουκρανικών αρχών στους συμπολίτες του.
«Προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους ότι τους εγκαταλείψαμε και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να τους σώσει, για να τους στείλει βοήθεια ή να επιχειρήσει να τους απομακρύνει. (Οι Ρώσοι) απομόνωσαν και περικύκλωσαν την πόλη με τον στρατό τους και οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν πληροφορίες από την κυβέρνησή μας, δεν έχουν πια σύνδεση στο διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο Μποϊτσένκο.
Από τις 13 Μαρτίου «απομακρύναμε περισσότερους από 100.000 κατοίκους από τη Μαριούπολη και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε.
Ο μόνος τρόπος για να φύγουν οι πολίτες από την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζή, είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.
Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». «Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.
Τα μέλη μιας ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που συνελήφθησαν την Δευτέρα σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά της Μαριούπολης, «αφέθηκαν ελεύθερα τη νύχτα», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού. Η ομάδα αυτή προσπαθεί από την Παρασκευή να φτάσει στη Μαριούπολη για να βοηθήσει στην εκκένωση.
Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί, είπε την Δευτέρα ο Μποϊτσένκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ρωσία: Το Κίεβο αγνοεί τις προτάσεις για απόσυρση των μονάδων του από τη Μαριούπολη
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν», όπως υποστηρίζουν, τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές».
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, ενώ ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.
«Ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) θα απελευθερώσουν τη Μαριούπολη από τους εθνικιστές, καθώς το Κίεβο αγνοεί τις προτάσεις για απόσυρση των μονάδων του από την πόλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Κονασένκοφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε επανειλημμένα ενημερώσει το Κίεβο για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να καταθέσει οικειοθελώς τα όπλα για να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη, ενώ μια τέτοια προσφορά έγινε και το πρωί της Τρίτης.
«Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις αγνοούνται συνεχώς από το καθεστώς του Κιέβου. Δεδομένης της αδιαφορίας του Κιέβου να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του, η Μαριούπολη θα απελευθερωθεί από τους εθνικιστές από μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», κατέληξε ο Κονασένκοφ.