Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, με τους πανικόβλητους κατοίκους των μεγαλουπόλεων να αναζητούν καταφύγιο.
Αμέσως μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ακούστηκαν εκρήξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου. Οι σειρήνες πολέμου ήχησαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σπεύδουν στα καταφύγια οι κάτοικοι
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας πως στόχευε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι πολίτες, υπάρχει μια σαφής και παρούσα απειλή για τις ζωές των Ουκρανών. Σε αυτή τη στιγμή κινδύνου, οι πολίτες του Κιέβου σπεύδουν είτε να εγκαταλείψουν την πόλη με τα αυτοκίνητά τους είτε να βρουν καταφύγια, με πολλούς να κατευθύνονται στους σταθμούς του υπόγειου μετρό της πόλης.
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Κίνας συμβούλευσαν ήδη τους πολίτες τους να αναζητήσουν καταφύγια σε υπόγεια χωρίς παράθυρα και ανοίγματα με την Κίνα μάλιστα να ζητά από τους Κινέζους πολίτες στην Ουκρανία να βάλουν την σημαία τους στα αυτοκίνητά τους για να είναι ασφαλείς.
Πλήθος κόσμου με βαλίτσες στο υπόγειο μετρό του Κιέβου - Ασφαλές καταφύγιο
Όσον αφορά στην πρωτεύουσα το Κίεβο, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι πολλοί πολίτες έχουν σπεύσει στο υπόγειο μετρό της πόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή το εκτεταμένο σύστημα του μετρό του Κιέβου λειτουργεί και ως καταφύγιο. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο στην ανατολική ευρωπαϊκή χώρα.
Καθώς επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος ενόψει της ρωσικής επίθεσης, πολίτες του Κιέβου εθεάθησαν να κατευθύνονται προς τους σταθμούς του υπόγειου μετρό, ανέφερε το AFP.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είχε πει ότι η πόλη είχε προετοιμαστεί να παράσχει καταφύγιο στους ανθρώπους στους σταθμούς του μετρό σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
«Το βασικό καταφύγιο στην πόλη του Κιέβου θα είναι επίσης το μετρό του Κιέβου, το οποίο σε περίπτωση – Θεός φυλάξοι – έρθει εκείνη η ώρα, θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους πολίτες που μπορούν να βρουν καταφύγιο σε περίπτωση πιθανής επίθεσης» είχε πει σε συνέντευξή του ο Κλίτσκο.
Σε πολλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δόθηκαν ασκήσεις εκπαίδευσης για το πού να πάνε σε περίπτωση βομβαρδισμού. Για πολλούς από αυτούς, το καταφύγιο ήταν κάποιος σταθμός του μετρό.
«Στο Κίεβο, το μετρό έχει διπλή σημασία – είναι ένα μέσο μετακίνησης αλλά επίσης ένα καταφύγιο βομβών» δήλωσε πολίτης του Κιέβου στο Today.com.
Ο δημοσιογράφος του LRT Μπένας Γκερντζιούνας, μετέδωσε από το Κίεβο: «Σε όλους τους σταθμούς του μετρό, από όσο έχω δει, υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι με βαλίτσες, κάθονται και περιμένουν».