Σύνοδος κορυφής: «Ειρηνευτικές συνομιλίες από αύριο κιόλας αν η Ρωσία εγκαταλείψει την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι - iefimerida.gr

Σύνοδος κορυφής: «Ειρηνευτικές συνομιλίες από αύριο κιόλας αν η Ρωσία εγκαταλείψει την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι

Βολοντίμιρ Ζελένσκi
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κίεβο θα ξεκινήσει από αύριο κιόλας ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αύριο, εάν η Μόσχα αποχωρήσει από όλα τα ουκρανικά εδάφη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαιρέτισε τα «πρώτα βήματα προς την ειρήνη», αλλά αναγνώρισε ότι δεν είχαν συμφωνήσει όλοι οι συμμετέχοντες. «Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να κάνουν πίσω», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να διχάσει τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι το τελικό ανακοινωθέν παραμένει «ανοιχτό για προσχώρηση από όλους όσοι σέβονται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν με όποιο τρόπο μπορούμε»

Περίπου 100 χώρες συμμετείχαν στη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο αλλά η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα σνομπάρισε την εκδήλωση, επισημαίνει η Guardian. Εν μέσω μετριοπαθών προσδοκιών ενόψει της εκδήλωσης, δυτικοί διπλωμάτες υποστήριξαν ότι η σημασία της έγκειται εν μέρει στους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, αλλά περιελάμβαναν και χώρες από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Βασικές περιφερειακές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία, απέτυχαν να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία, στην οποία περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι μιλώντας στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο και πρέπει να σταματήσει «με όποιον τρόπο μπορούμε», είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα. Η δυτική βοήθεια δεν ήταν αρκετή για να κερδηθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε, αλλά η σύνοδος κορυφής έδειξε ότι η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν αποδυναμώνεται. Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση δεκάδων χωρών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους ηγέτες που συμμετείχαν, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων που επέδειξαν ανεξαρτησία και ήρθαν παρά τις πιέσεις της Ρωσίας να μείνουν μακριά.

Ειρηνευτικές συνομιλίες από αύριο αν η Ρωσία εγκαταλείψει την Ουκρανία είπε ο Ζελένσκι

«Αυτή η σύνοδος κορυφής λέει ότι η διεθνής υποστήριξη [για την Ουκρανία] δεν αποδυναμώνεται», είπε, σημειώνοντας ότι κράτη που δεν είχαν συμμετάσχει προηγουμένως στις διπλωματικές προσπάθειες είχαν ενταχθεί στη διαδικασία.

Και ερωτηθείς από το BBC αν η ασθενέστερη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης τον ανάγκασε να εξετάσει διπλωματικές κινήσεις, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η Ουκρανία πάντα μιλούσε για ειρήνη. Είπε ότι η παρουσία της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις θα αποδείξει την προθυμία της για ειρήνη.
«Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αύριο, αν αποχωρήσει από τα εδάφη μας», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Κίνα δεν είναι εχθρός της Ουκρανίας.
«Σεβόμαστε την Κίνα και την εδαφική της ακεραιότητα, θέλουμε η Κίνα να κάνει το ίδιο για εμάς», είπε, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να ασχοληθεί σοβαρά με την προώθηση ειρηνευτικών προτάσεων.

Διπλωματική νίκη του Κιέβου η συμφωνία της Τουρκίας

Το τελικό κείμενο υπογράφηκε από περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και 27 κρατών μελών της ΕΕ. Το κείμενο ανέφερε ότι ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών «μπορούν και θα χρησιμεύσουν ως βάση για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».

Σε μια ώθηση για το Κίεβο, η Τουρκία, η οποία διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει επιδιώξει να είναι ειρηνοποιός, υπέγραψε το έγγραφο. Το έγγραφο υπογράφηκε επίσης από την Αργεντινή, το Ιράκ, το Κατάρ και τη Ρουάντα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία. «[Η ελβετική σύνοδος κορυφής] δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση, διότι ο Πούτιν δεν είναι σοβαρός για τον τερματισμό του πολέμου, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών - ακόμη και εδαφών που σήμερα δεν είναι κατεχόμενα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απαίτησε από τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν μερικώς καταληφθεί από τα στρατεύματά του. O Πούτιν κάλεσε επίσης την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επισήμανε το BBC.

Καμία συζήτηση για μεταπολεμικές διευθετήσεις

Σύμφωνα με τους μετριοπαθείς στόχους της συνόδου κορυφής, δεν έγινε καμία συζήτηση για το πώς θα ήταν μια μεταπολεμική διευθέτηση ή για τις ελπίδες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι υπέδειξε ότι η στρατιωτική κατάσταση είχε «σταθεροποιηθεί» στο Χάρκοβο, τη βορειοανατολική περιοχή που δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις. «Το καθήκον μας για σήμερα δεν είναι να δώσουμε στη Ρωσία επιτυχίες στις επιθετικές επιχειρήσεις της στο Χάρκοβο», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Η κατάσταση είναι καλύτερη, έχει σταθεροποιηθεί και πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον, χάρη στους εταίρους μας θα υπάρξει ενίσχυση των μαχητών μας».

Ερωτηθείς εάν η δυτική στρατιωτική βοήθεια ήταν επαρκής, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Υπάρχει βοήθεια. Υπάρχουν σοβαρά πακέτα βοήθειας. Είναι αρκετά για να κερδίσουμε; Όχι. Είναι αργά; Ναι. Θα υπάρξει ενίσχυση αυτών των πακέτων; Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ