Ο καιρός αποδείχθηκε φονικός στην Ισπανία, καθώς μια τρομακτική χαλαζόπτωση προκάλεσε τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού και τον τραυματισμό ακόμη τριάντα ανθρώπων, μαζί με πολλές υλικές ζημιές.
Ένα κοριτσάκι ενός έτους πέθανε αφού χτυπήθηκε από μια τεράστια πέτρα χαλαζιού κατά τη διάρκεια φονικής καταιγίδας στην Ισπανία. Άλλα 30 άτομα τραυματίστηκαν από τη χαλαζόπτωση μέσα και γύρω από την καταλανική πόλη Λα Μπιζμπάλ, στη Χιρόνα.
Το άτυχο κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Josep Trueta στη Χιρόνα το απόγευμα της Τρίτης, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Στο ίδιο νοσοκομείο παρέμεινε την Τετάρτη μια γυναίκα λόγω των τραυματισμών που υπέστη από την καταστροφική χαλαζόπτωση.
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λέγεται ότι υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι ή κοψίματα από τον πάγο που χρειάζονταν ράμματα καθώς και σπασμένα κόκκαλα, γράφει το ρεπορτάζ της Daily Mail.
Πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν επίσης ζημιές από τις πέτρες σε μέγεθος μπάλας του τένις.
Από τις μεγαλύτερες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων 20 ετών
Οι μετεωρολόγοι της Καταλονίας δήλωσαν ότι η χαλαζόπτωση που έπεσε στην περιοχή, στην τουριστική πόλη Χιρόνα, κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με τη Γαλλία, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών.
Η πιο θανατηφόρα γνωστή χαλαζόπτωση στην Ιστορία ήταν αυτή που έπληξε την ινδική πόλη Μορανταμπάντ το 1888. Σχεδόν 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού.
Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χαλάζι είναι εκείνο που έπεσε στη Βίβιαν της Νότιας Ντακότα το 2010. Ζύγιζε περίπου 878 γραμμάρια και είχε διάμετρο σχεδόν 20 εκατοστά.
Προειδοποιήσεις στους τουρίστες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι τουρίστες που ταξίδευαν στην Ισπανία είχαν προειδοποιηθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε σπάνιους μεσογειακούς τυφώνες, ενώ ο καιρός στην Ευρώπη έχει «τρελαθεί» για τα καλά καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Οι ειδικοί είπαν ότι ο κίνδυνος τροπικών κυκλώνων που ονομάζονται «medicanes» έχει αυξηθεί, με το ρεκόρ του καύσωνα φέτος να επηρεάζει και την άνοδο της θερμοκρασίας στη θάλασσα που αυξάνεται λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η ωκεανογράφος και ειδικός στον καιρό Γιουρίμα Κελντράν δήλωσε: «Οι υψηλότερες μεσογειακές θερμοκρασίες παρέχουν μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για τους τυφώνες και ενισχύουν την καταστροφικότητά τους. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυτό το φθινόπωρο αναμένεται να είναι υψηλότερες από τις κανονικές και εάν υπάρχουν οι απαραίτητες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δεν θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι η Μεσόγειος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανάλογα φαινόμενα φέτος».