Την άποψη ότι οι ανεμβολίαστοι δεν διακινδυνεύουν μόνο τη δική τους υγεία αλλά και των συνανθρώπων τους, όντας «πιθανά εργοστάσια μεταλλάξεων» εξέφρασε ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, μιλώντας στο CNN.
Ο Δρ Γουίλιαμ Σέιφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Οι ανεμβολίαστοι είναι πιθανά εργοστάσια μεταλλάξεων. Όσο περισσότερα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί τόσο περισσότερες ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό του ιού».
Οπως εξηγεί ο καθηγητής, μπορεί να δημιουργηθεί μια μετάλλαξη που είναι ακόμα πιο σοβαρή. Για παράδειγμα, ακόμα και αν οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν σημαίνουν κάτι για τον ιό, μπορεί να δημιουργηθεί μία που να έχει ένα «ισχυρό» χαρακτηριστικό, όπως η μεταδοτικότητα ή η ικανότητα να μολύνει μια μεγάλη ομάδα ξενιστών.
Από την πλευρά του, ο μικροβιολόγος και ανοσολόγος Andrew Pekosz του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, μικροβιολόγος και ανοσολόγος, μιλώντας στο CNN τόνισε: «Κάθε φορά που οι ιοί αλλάζουν, τους δίνεται μια διαφορετική βάση για να προσθέσουν περισσότερες μεταλλάξεις. Τώρα έχουμε ιούς που εξαπλώνονται πιο αποτελεσματικά».
Τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θέλουν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.
«Όσο περισσότερο αφήνουμε τον ιό να εξαπλωθεί, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για να παραλλαχθεί», συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστώντας στους πολίτες του κόσμου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.