Η χρήση μασκών προστασίας μπορεί να παραμείνει υποχρεωτική στις διεθνείς πτήσεις για αρκετά χρόνια και όπως φαίνεται θα είναι ένα από τα τελευταία μέτρα κατά της πανδημίας που θα καταργηθούν διεθνώς, προειδοποιούν ειδικοί.
Ανώτερη πηγή από τον κλάδο των αερομεταφορών τόνισε στην εφημερίδα The Times ότι λόγω της σύγχυσης και του μείγματος διαφορετικών κανονισμών που ισχύουν διεθνώς θα είναι «σχεδόν αδύνατο» για τις μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν χωρίς μάσκες. «Μέχρις ότου υπάρξει μια εναρμονισμένη άρση της υποχρεωτικότητας των μασκών στις πτήσεις από τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο είναι πολύ απλούστερο για τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν σε ισχύ το μέτρο», σημείωσε.
Οι αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία φέρονται να περιμένουν να δράσουν συλλογικά, όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων και επιζητούν «διεθνή συνέπεια» και συντονισμό. Ο οικονομικός διευθυντής της Ryanair, Νιλ Σόραχαν, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι μάσκες «θα είναι μαζί μας για λίγο παραπάνω» κι ότι αποτελούν συγκριτικά «μικρό τίμημα». Συνέκρινε μάλιστα τις μάσκες με τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ το 2006, όταν απαγορεύτηκε στους επιβάτες να κουβαλούν υγρά στις χειραποσκευές τους μετά την αποτροπή μιας τρομοκρατικής επίθεσης από την αστυνομία. Πηγή από αερομεταφορέα πρόσθεσε: «΄Περίπου όπως και τα σούπερ μάρκετ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διατηρήσουμε αυτή το μέτρο μέχρι να είναι ασφαλής η άρση του. Επί παραδείγματι, οι κανόνες στις ΗΠΑ είναι λίαν σαφείς αναφορικά με τις μάσκες. Και θα ήταν γελοίο από μέρους μας να ζητούμε από τους επιβάτες να φορούν μάσκες όταν μπαίνουμε στον αμερικανικό εναέριο χώρο».