Τα πρώτα τμήματα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 έφθασαν ήδη στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ. Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η απόκτηση των S-400 αποτελεί πηγή έντασης και αντεγκλήσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που έχουν απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων η αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Tην Τετάρτη η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, επανέλαβε ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα, είναι «απίστευτα συνεπής» και διεμήνυσε ότι οι συνέπειες για την Τουρκία με την αγορά των S-400, θα είναι «πραγματικές και αρνητικές».
Μετά απ’ αυτή την ανακοίνωση η Άγκυρα κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποφύγει βήματα που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι τα σχόλια της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τους S-400 δεν συνάδουν με το πνεύμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου G-20 τον περασμένο μήνα στην Ιαπωνία.
Στη μεθόριο με τη Συρία θα αναπτύξει η Άγκυρα την πρώτη συστοιχία S-400
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milli Gazete η Άγκυρα σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη συστοιχία των S-400 στην επαρχία Σανλιούρφα στο μέσο περίπου των μήκους 910 χλμ. συνόρων της με τη Συρία, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στο συριακό χωριό Ασμέ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η κίνηση αυτή της Τουρκίας ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της για τους S-400. Ο αρθρογράφος της Jerusalem Post Σεθ Φράντσμαν εκτιμά ότι η αγορά των S-400 αφορά περισσότερο τα σχέδια της Τουρκίας για τη Συρία παρά την επιθυμία της να ενισχύσει την άμυνά της. «Η Τουρκία θέλει τους S-400 όχι επειδή τους χρειάζεται για να προστατέψει τον εναέριο χώρο της, αλλά επειδή θα της δώσουν έναν μοχλό πίεσης έναντι του ρόλου της Ρωσίας στη Συρία. Η Ρωσία είναι πρόθυμη για παραχωρήσεις σε κάποια θέματα στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα στενότερη συνεργασία με την Τουρκία», λέει.