Αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες της EE το καλοκαίρι εμφανίστηκε ο υφυπουργός Τουρισμού της Γερμανίας, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
«Εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό το καλοκαίρι οι άνθρωποι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις ευρωπαϊκές περιοχές που προτιμούν», ανέφερε ο Τόμας Μπαράις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ορόσημο η 15η Ιουνίου για τον τουρισμό
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν Μπατίστ Λεμουάν, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η 15η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία-ορόσημο. «Η 15 Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του τι θα εφαρμοστεί στις χώρες μέλη» της ΕΕ, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Μπορούμε να φανταστούμε ότι η βασική ιδέα είναι μια πιθανή εφαρμογή (της άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις) γύρω στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, δεδομένου ότι οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν την 1η Ιουλίου», πρόσθεσε.
Ο Λεμουάν εκτίμησε ότι φέτος το καλοκαίρι θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός γιατί οι ταξιδιώτες «θα πάνε κατά προτεραιότητα σε μέρη που γνωρίζουν». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για να φιλοξενήσουμε τους ξένους, αν το επιτρέψει η μάχη κατά του κορωνοϊού».
Εκανε το πρώτο βήμα η Ιταλία
Η Ιταλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ανοίξει και πάλι τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους τουρίστες από τις 3 Ιουνίου ενώ στην Ελλάδα η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου θα αρχίσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς. Ο Λεμουάν είπε επίσης ότι κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων.
«Όσο περισσότερο ενεργούμε όλοι μαζί, τόσο το καλύτερο», δήλωσε από την πλευρά του ό Γκάρι Τσάπελι, ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. «Αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών, ιδίως μεταξύ των χωρών με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση, ή ακόμη και ταυτόσημη, πρέπει να προχωρήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάκαμψη του τουρισμού», κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.