Πώς η ΕΕ θα βάλει «φρένο» στους θανάτους και τους τραυματισμούς από τα τροχαία -Στόχος να μειωθούν στο 50% μέχρι το 2030 - iefimerida.gr

Πώς η ΕΕ θα βάλει «φρένο» στους θανάτους και τους τραυματισμούς από τα τροχαία -Στόχος να μειωθούν στο 50% μέχρι το 2030

Αυτοκίνητο
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 50% μέχρι το 2030 θέλει να μειώσει τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς που προέρχονται από ατυχήματα αυτοκινήτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) προτείνει να γίνουν υποχρεωτικά από το 2022 βασικά συστήματα ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο μέτρο ασφάλειας που θέλει να ενεργοποιήσει είναι το Intelligent Speed Assistance (ISA), όπου το σύστημα θα αναγνωρίζει το όριο ταχύτητας των δρόμων και θα εμποδίζει τα οχήματα να το υπερβούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων στους δρόμους της Ευρώπης, θα υπάρξουν χαμηλότερες ταχύτητες και μεγάλη μείωση σοβαρών τραυματισμών αφού η ταχύτητα θα είναι αυτή που θα επιτρέπεται από το νομοθέτη για κάθε μία γεωγραφική περιοχή. Η μεγάλη ταχύτητα είναι γνωστό ότι αποτελεί την σημαντικότερη αιτία θανατηφόρων συγκρούσεων. Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η αύξηση των ατυχημάτων τα τελευταία έτη με πρωταγωνιστές τους ποδηλάτες.

Ένα άλλο σύστημα ασφαλείας το οποίο προτείνει να εφαρμοστεί είναι το Electronic Data Recorder (EDR), η οποία είναι μια συσκευή καταγραφής δεδομένων συμβάντων (EDR), παρόμοια με το «μαύρο κουτί» των αεροπλάνων η οποία θα καταγράφει πληροφορίες που σχετίζονται μόνο με τα ατυχήματα.

Στην περίπτωση του EDR, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Όμως το EDR θα καταγράφει μόνο την δυναμική κατάσταση του οχήματος πριν από τη σύγκρουση και σε καμία περίπτωση δεν θα καταγράφει ήχο ή βίντεο. Η καταγραφή θα έχει να κάνει για κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ μετά τη σύγκρουση θα ενεργοποιείται ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης σύγκρουσης (ACN).

Ένα ακόμη σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο για τα φορτηγά άνω των 12 τόνων είναι το Direct Vision και θα βασίζεται σε μια βαθμολογία Vision Star που θα παρέχεται από τον κατασκευαστή και θα δείχνει τον βαθμό οπτικής ευκρίνειας που έχει ο οδηγός στο δρόμο σε σχέση με άλλους χρήστες του δρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα. Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τη νομοθεσία δεν πρέπει να αποδυναμωθούν κατά τη φάση εφαρμογής. Αυτά τα συστήματα θα βοηθήσουν στην μείωση των ατυχημάτων», αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) Antonio Avenoso. Να σημειώσουμε ότι το ETSC είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, που ασχολείται αποκλειστικά για την μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ