Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, ανακοίνωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αυτή η πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Μάιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η πρόσκληση στους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και στις γειτονικές στάλθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο της εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Εκτός από χώρες της ΕΕ, έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Εκτός από τις χώρες μέλη της ΕΕ, προσκλήθηκαν οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Λιχτενστάιν. Παρούσα θα είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αυτή η πρώτη σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, παραμονή της συνόδου κορυφής των «27» στην ίδια πόλη.
Επιδίωξη της ΕΠΚ είναι να συζητηθούν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και «να ενισχυθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου», ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος είναι να συγκαλείται σύνοδος των ηγετών «μία ή δύο φορές τον χρόνο». Εκτός της ολομέλειας, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις, στρογγυλά τραπέζια και ένα δείπνο με την ολοκλήρωση των εργασιών της. Η ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η ΕΠΚ δεν είναι μια «εναλλακτική» λύση αντί της διεύρυνσης της Ένωσης.