EE: Σύνοδος κορυφής με φόντο την κόντρα Γερμανίας – Γαλλίας για αυτοκίνητα και πυρηνική ενέργεια - iefimerida.gr

EE: Σύνοδος κορυφής με φόντο την κόντρα Γερμανίας – Γαλλίας για αυτοκίνητα και πυρηνική ενέργεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Lewis Joly
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιμακούμενη διαφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και την πυρηνική ενέργεια απειλεί να ρίξει βαριά σκιά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ ξέσπασε μετά το μπλόκο που έβαλε την τελευταία στιγμή η Γερμανία στην τελική έγκριση μιας συμφωνίας-ορόσημου, που τερματίζει την πώληση νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2035, αναστατώνοντας ορισμένους εταίρους, ιδίως τη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To μέτρο αυτό είναι το κλειδί για το φιλόδοξο σχέδιο των Βρυξελλών να γίνει η ΕΕ μια «κλιματικά ουδέτερη» οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι ο 2050. Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια αυτόν τον μήνα, η Γερμανία παρενέβη αφού η απαγόρευση των πωλήσεων ρυπογόνων αυτοκινήτων και φορτηγών οχημάτων είχε ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ. Και απαίτησε από τις Βρυξέλλες να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος θα επιτρέπει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με μια νέα γενιά συνθετικών καυσίμων (e-fuels) εναλλακτική των ορυκτών καυσίμων

Το βλέμμα του Βερολίνου στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία

Γαλλία και Γερμανία παραδοσιακά συνεργάζονται για να προωθήσουν την ατζέντα της ΕΕ. Ωστόσο, η κόντρα ρίχνει σκιά στη σύνοδο κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, τις οικονομικές εξελίξεις και τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ενόψει των απειλών από αμερικανικές και κινεζικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν συζητά με το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για την επίλυση της διαφοράς αναφορικά με τα αυτοκίνητα. Αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση τις επόμενες ημέρες.

Η Γερμανία, που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων στον κόσμο, μπλόκαρε τη συμφωνία, που υπογράφηκε πέρυσι σε μια κίνηση που θεωρείται προϊόν της εσωτερικής πολιτικής. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ηγείται ενός συνασπισμού που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πάνω απ' όλα μια γερμανική υπόθεση και μια εσωτερική συζήτηση στη γερμανική πολιτική που έφτασε στην Ευρώπη», παραπονέθηκε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν είναι καλό να επιστρέφουμε σε μια συζήτηση όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν καταλήξει σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, πάντως, έχει συγκροτήσει εν προκειμένω μια μικρή συμμαχία με την Ιταλία - που διαθέτει επίσης μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία- και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, να εκτοξεύει πρόσφατα βέλη κατά του Γερμανού ομολόγου του, ότι ηγήθηκε «εξέγερσης» ενάντια στην απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου. Μέσα σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Όλαφ Σολτς την Παρασκευή.

Κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια

Κι ενώ το γερμανικό μπλόκο στην απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης απογοήτευσε τη Γαλλία, το Παρίσι με τη σειρά του εξόργισε το Βερολίνο επιμένοντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πυρηνική ενέργεια στις προτάσεις της ΕΕ για παραγωγή περισσότερης πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη καθώς προσπαθεί να προστατέψει το δίκτυο πυρηνικών εργοστασίων που προσφέρουν ενεργειακή αυτάρκεια στη Γαλλία.

Στις 16 Μαρτίου, η Κομισιόν παρουσίασε νέα σχέδια  για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη, που θα διασφαλίζουν την ταχύτερη έκδοση αδειών και καλύτερη πρόσβαση των πρότζεκτ στην κοινοτική χρηματοδότηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία ήθελε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στη λίστα και μολονότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτόν τον στόχο, κέρδισε μια μικρή νίκη. Η πυρηνική ενέργεια όντως περιλήφθηκε στις προτάσεις που ανακοινώθηκαν, αλλά τα σχέδια ισχύουν μόνο για ατομικούς αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς, που δεν υπάρχουν ακόμη.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής κυβέρνησης ο Μακρόν θα εστιάσει στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ε.Ε.

Κατά πόσον τώρα Γαλλία και Γερμανία θα βάλουν νερό στο κρασί τους για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν συμβιβαστική λύση μένει να φανεί. Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο λιγότερο αισιόδοξος ως προς το τι μπορεί να επιτευχθεί στη σύνοδο. «Δεν περιμένουμε θεαματική λύση σε κανένα συγκεκριμένο θέμα», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ