ΕΕ: Συμφώνησε στην παροχή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου - iefimerida.gr

ΕΕ: Συμφώνησε στην παροχή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου

Υπεγράφη η συμφωνία για παροχή της ΕΕ με ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Αιγύπτου
Υπεγράφη η συμφωνία για παροχή της ΕΕ με ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Αιγύπτου / Φωτογραφία: AP Photo-Amr Nabil
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν την Τετάρτη (15/6) ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για τον ανεφοδιασμό της γηραιάς ηπείρου με φυσικό αέριο.

Η συμφωνία των τριών πλευρών για το φυσικό αέριο υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρώπη επιδιώκει να βρει άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 15 Ιουνίου ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά ένα τρίτο την παροχή στη γηραιά ήπειρο μέσω του αγωγού Nord Stream.

Πριν από την Αίγυπτο, η κυρία Φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρελ Ελ Μόλα, και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχάραρ «υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ» για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο στην κοινή ανακοίνωσή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ανάπτυξη της ενεργειακής συμμαχίας της ΕΕ με Ισραήλ και Αίγυπτο

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού «για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο», όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις δύο αυτές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, ώστε «να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», εξήγησε.

Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020.

«Είναι επίσης ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει περιφερειακό κέντρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκρέκας από Κάιρο: Η συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου θεμέλιο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας

Υπενθυμίζεται ότι, στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (15/6) η 7η Υπουργική Σύνοδος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδη, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα τα εξής: «Στη σημερινή σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ