Στο Πεκίνο θα βρίσκεται στις 6 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδεύοντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια επίσημη επίσκεψη με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής θα συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα μέρος της επίσκεψής του στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ το απόγευμα της 6ης Απριλίου στο Πεκίνο.
Το ταξίδι αυτό είχε προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να τραβήξει την Κίνα στο πλευρό της και να την πείσει να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για να σηματοδοτήσει το «ευρωπαϊκό όραμα» αυτού του ταξιδιού, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συνοδεύεται από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, όπου έπλεξε το εγκώμιο της «ειδικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Φον ντερ Λάιεν: Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα εξαρτώνται από την στάσης της στον πόλεμο του Πούτιν
Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τον συνάντησε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το Δεκέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής σε ομιλία της σε γνωστό Think-Tank των Βρυξελλών είχε πει ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου του Πούτιν. Είχε επισημάνει, επίσης, ότι η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη της που η σχέση αυτή έχει γίνει «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση», είχε πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Προσεκτικές οι κινήσεις της ΕΕ απέναντι στην Κίνα
Η ΕΕ κάνει προσεκτικά βήματα προς την Κίνα αφενός για να ανανεώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου γιατί δεν θέλει να σπρώξει την Κίνα στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θέλει «αμερικανικού τύπου» αποσύνδεση από την Κίνα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα, καθώς και μια υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση πρώτων υλών από την Κίνα που είναι απαραίτητες για τις νέες καθαρές τεχνολογίες.
Στο Πεκίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον [ρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΕΕ-Κίνας, Γιεργκ Βίτκε, και με εκπροσώπους διαφορετικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών που εδρεύουν στην Κίνα. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Λι Τσιανγκ, Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.