Το ενδεχόμενο να χορηγήσει άλλα 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να συνεχίσει να φιλοξενεί μέχρι το 2024 πρόσφυγες από τη Συρία εξετάζει η ΕΕ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου περιφερειακού σχεδίου στήριξης προσφύγων για να μη φθάνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, που επικαλείται το Reuters.
Το συνολικού ύψους 5,77 δισ. ευρώ πακέτο, που διοχετεύεται σε ανθρωπιστικά πρότζεκτς και όχι στις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας, αποσκοπεί στο να εμποδίσει νέες προσφυγικές ροές προς την ΕΕ και να κερδηθεί χρόνος μέχρι να λήξει ο δεκαετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Η Τουρκία φιλοξενεί κάπου τέσσερα εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία και σύμφωνα με το Reuters έχει ξοδέψει πάνω από 40 δισ. δολάρια για την παροχή βασικών υπηρεσιών σ’ αυτούς, αλλά θέλει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που διεκδικεί, να καταβληθούν στην κυβέρνησή της. Οι ηγέτες της ΕΕ, ενοχλημένοι από τον αυξανόμενο αυταρχισμό και την επιδείνωση των επιδόσεων της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απίθανο να συναινέσουν στην αξίωση της Άγκυρας, την οποία κατηγορούν εξάλλου ότι εργαλειοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού τους πρόσφυγες, αν και η τελευταία το αρνείται.
Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για την Τουρκία
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν στη σύνοδο των Βρυξελλών αύριο. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο πακέτο των έξι δισ. ευρώ προς την Τουρκία που καταβλήθηκε άμεσα από τις κυβερνήσεις τις ΕΕ, τα νέα κονδύλια θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και άρα θα χρειαστεί η έγκριση και της ευρωβουλής. Κι αυτό, σημειώνει το Reuters, πιθανώς να ξανανοίξει την κουβέντα στην ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία κατηγορούν εδώ και καιρό ευρωβουλευτές ότι περιορίζει τις ελευθερίες του Τύπου και φυλακίζει πολιτικούς αντιφρονούντες με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που επίσης αρνείται η Άγκυρα.
Βάσει της αρχικής συμφωνίας για το προσφυγικό τον Μάρτιο του 2016 η Τουρκία είχε συμφωνήσει να δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνούν παράτυπα μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ενώ η ΕΕ υποσχέθηκε να καταργήσει την υποχρεωτική βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη και να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, αν και έχουν «κολλήσει» οι σχετικές συνομιλίες. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να τις αναβιώσουν στην σύνοδο των Βρυξελλών εκφράζοντας την «ετοιμότητα της ΕΕ να εμπλακεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρει προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου, και του οποίου έλαβε γνώση το Reuters.