Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Λετονία ισχυρίζονται ότι οι παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιούνται σε ισότιμη βάση και ζήτησαν Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί το θέμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έλαβαν την κοινή επιστολή που έστειλαν Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη και ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου για να συζητηθεί το θέμα.
Σύμφωνα με την DW αναφέρουν ότι το υπάρχον σύστημα «θα συνέχιζε να δημιουργεί και να επιδεινώνει τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών μέχρι αυτό το καλοκαίρι, όταν ορισμένα θα μπορούσαν να επιτύχουν ανοσία της αγέλης σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω».
Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι η επιστολή μελετάται.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπονόησε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως κάποιες χώρες - μέλη έχουν ενδεχομένως υπογράψει «κρυφές συμφωνίες» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να λάβουν περισσότερες δόσεις από αυτές που προβλέπονται σε συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ. Μάλιστα, είπε ότι η Δανία και η Ολλανδία είχαν πρόσβαση σε πολύ περισσότερες δόσεις κατά κεφαλή σε σχέση με την Βουλγαρία ή την Κροατία, για παράδειγμα.
Ωστόσο το υπουργείο Υγείας της αυστριακής κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς του καγκελαρίου, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «πολύ ισορροπημένες και διαφανείς».
Η ΕΕ δήλωσε ότι η κατανομή των εμβολίων πραγματοποιείται σε κατά κεφαλήν βάση. Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε επίσης ότι κάθε χώρα «έχει την δυνατότητα να ζητήσει περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από κάθε εμβόλιο».
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε το Σάββατο ότι «ο συντονισμός για την καταπολέμηση της πανδημίας» είχε ήδη τεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για την επόμενη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Η διάθεση εμβολίων στην ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν αργή σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, όπως παρατηρεί η DW. Οι αρχές απέδωσαν τον αργό ρυθμό σε προβλήματα προσφοράς και παράδοσης.