Κίνητρα στην Τουρκία για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο θα προσφέρει η ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα ετοιμάσει κυρώσεις κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεσολαβητικές προσπάθειες.
Αυτή την τακτική του «καρότου και μαστιγίου» θα ακολουθήσει η ΕΕ στη διάρκεια της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, στο πρακτορείο Bloomberg μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που πυροδοτούν ανησυχίες ακόμη και μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ δύο νατοϊκών εταίρων στο νοτιανατολικό κέρας της Συμμαχίας.
Η ΕΕ -σχολιάζει το Bloomberg - ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί αναφορικά με τη στάση της έναντι της Τουρκίας προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, αλλά διατηρώντας παράλληλα την ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών με έναν στρατηγικό εταίρο, που παίζει μεταξύ άλλων σημαντικών ρόλο για την αναχαίτιση ενός νέου κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη. Στη διάρκεια του χθεσινού τηλεφωνήματος ο Ερντογάν ζήτησε από την ΕΕ να κρατήσει «δίκαιη και αμερόληπτη στάση», αλλά και «να αποτρέψει τα βήματα της Ελλάδας και ορισμένων μελών της ΕΕ που κλιμακώνουν την ένταση την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο». Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο Μισέλ επισήμανε τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.