Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να αναβιώσει "εντός των προσεχών ημερών", μετά τις "λογικές" απαντήσεις που έλαβε στην πρόταση του κειμένου του από το Ιράν και τις ΗΠΑ.
"Ελπίζω ότι τις ερχόμενες ημέρες δεν θα χάσουμε αυτή τη δυναμική και ότι θα μπορέσουμε να συνάψουμε τη συμφωνία", δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο τέλος της άτυπης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.
"Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης, ότι έχουμε μια συμφωνία που λαμβάνει υπόψη, νομίζω, τις ανησυχίες του καθενός", δήλωσε.
Πιο ισχυρές εγγυήσεις ζητεί το Ιράν από την ΕΕ
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε ότι το Ιράν θέλει "πιο ισχυρές" εγγυήσεις να συμπεριληφθούν στην προτεινόμενη συμφωνία που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
"Σκεφτόμαστε πώς θα καταλήξουμε σε ένα ισχυρό κείμενο και πώς θα λάβουμε πιο ισχυρές εγγυήσεις", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Στις συνομιλίες της Βιέννης για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, το Ιράν είχε ήδη ζητήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας να ολοκληρώσει την έρευνά του σε σχέση με ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις μη δηλωμένες από το Ιράν.
"Οι συνάδελφοί μου εξετάζουν προσεκτικά το κείμενο της αμερικανικής πλευράς", επανέλαβε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αναφερόμενος στην απάντηση της Ουάσινγκτον επί του "τελικού κειμένου" που κατέθεσε η ΕΕ στις 8 Αυγούστου για την αναβίωση της συμφωνίας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή το 2018.
"Θέλουμε να ενισχύσουμε στο κείμενο την ιδέα ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επικεντρώνεται στην τεχνική του αποστολή και απομακρύνεται από τον πολιτικό του ρόλο" πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.
"Στον τομέα των εγγυήσεων, η επίλυση των εκκρεμών θεμάτων που συνδέονται με τον ΙΑΕΑ μας ανησυχεί επίσης σοβαρά", πρόσθεσε σήμερα ο Ιρανός αξιωματούχος. "Εάν μπορούμε να ενισχύσουμε το υπάρχον κείμενο, δεν θα απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας".
Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισαν πριν από 16 μήνες, ανεστάλησαν και μετά επαναλήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου, έχουν στόχο τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και της Γερμανίας.