Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την πολιτική αντίθεση της Ουγγαρίας στην προσπάθειά της να ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από το Κίεβο η αρμόδια υπουργός για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε αυτή την εβδομάδα η 27μελής ένωση να ξεκινήσει επισήμως τις ενταξιακές συνομιλίες μόλις η Ουκρανία ικανοποιήσει μια σειρά από εναπομείνασες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τις εθνικές μειονότητες.
Η Ουγγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Ουκρανίας εκτός κι αν το Κίεβο αλλάξει τη νομοθεσία για τις μειονότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.
Η Βουδαπέστη έχει συγκρουστεί με το Κίεβο για αυτό που υποστηρίζει ότι είναι περιορισμοί στα δικαιώματα περίπου 150.000 Ούγγρων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα.
Η ουγγρική μειονότητα της Ουκρανίας είναι επαρκώς προστατευμένη και Ουκρανοί και Ούγγροι αξιωματούχοι εργάζονται από κοινού για τις νομοθετικές αλλαγές που συνέστησαν οι Βρυξέλλες, δήλωσε η Όλγκα Στεφανίσινα, η υπουργός που επιβλέπει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Ουκρανίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
«Κάθε χώρα που λαμβάνει μια συνειδητή πολιτική απόφαση, πρώτα και πάνω απ’ όλα, για να μπλοκάρει την απόφαση που αφορά την Ουκρανία θα βρει έναν λόγο (για να το κάνει)», δήλωσε.
«Σήμερα, η Ουγγαρία έκανε τέτοια δήλωση. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει τέτοια δήλωση, αλλά καταλαβαίνουμε επίσης ότι υπάρχει διάλογος με τη Βουδαπέστη».
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντικό ορόσημο στη διαδρομή του Κιέβου προς τη δυτική του ενσωμάτωση και ένας γεωπολιτικός ελιγμός για την ΕΕ καθώς η Ουκρανία μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η στρατηγική της ΕΕ για τον πόλεμο «έχει αποτύχει» και δεν βλέπει κανέναν λόγο η Ουγγαρία να στέλνει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να στηρίξει την εμπόλεμη χώρα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, που θα απαιτήσουν την ομόφωνη στήριξη των 27 κρατών-μελών.
Η Στεφανίσινα δήλωσε ότι θα είναι πρόκληση να συμφωνήσει η Ουγγαρία τον επόμενο μήνα, αλλά πως είναι «βέβαιη» ότι η Ουκρανία θα επιτύχει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ