Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε την Τετάρτη (1/6) ότι η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη θα ανεβάσει τον αριθμό των κρατών-μελών σε 20. Η Επιτροπή διατυπώνει το συμπέρασμά της στην έκθεση σύγκλισης του 2022, στην οποία αξιολογείται και η πρόοδος που έχουν σημειώσει η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία όσον αφορά την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ.
Η έκθεση καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Μόνο η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών.
- Όλα τα κράτη μέλη πληρούν το κριτήριο για τα δημόσια οικονομικά, εκτός από τη Ρουμανία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
- Η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τα δύο κράτη μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
- Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
ΕΕ: Η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης και η νομοθεσία της συνάδει πλήρως με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Συμβούλιο της ΕΕ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κατόπιν συζητήσεων στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μετά τις γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ.
H πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτησε την πρόοδο της Κροατίας προς την υιοθέτηση του ευρώ, μία δεκαετία μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ.
«Με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία της θα γίνει ισχυρότερη, με οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία της γενικότερα. Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία θα καταστήσει επίσης το ευρώ ισχυρότερο. Είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων τραπεζογραμματίων, το ευρώ έχει καταστεί ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Το ευρώ αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας.», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: « Πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα. Θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κροατίας και θα καταστήσει την οικονομία της ανθεκτικότερη. Δείχνει επίσης ότι το ευρώ παραμένει ελκυστικό και επιτυχημένο παγκόσμιο νόμισμα. Το νόμισμά μας αποτελεί σύμβολο της ισχύος, της ενότητας και της αλληλεγγύης της Ευρώπης σε μια περίοδο δοκιμασίας λόγω του πολέμου που ξέσπασε στο κατώφλι μας».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το ευρωπαϊκό ταξίδι της Κροατίας, που αντικατοπτρίζει τις αποφασιστικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι κροατικές αρχές για να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης στη ζώνη του ευρώ. Πλησιάζει η ημέρα που ο κροατικός λαός θα μπορέσει να ενωθεί με τους πάνω από 340 εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν ήδη το ευρώ ως νόμισμά τους, θεμέλιο σταθερότητας σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Φέτος που εορτάσαμε την εικοστή επέτειο της γέννησης του ευρώ ως φυσικού νομίσματος, η ζώνη του ευρώ ως σύνολο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το εικοστό μέλος της».