Χθες το βράδυ κατέληξαν σε συμφωνία η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αντίστοιχη το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών.
Η συμφωνία αφορά στη διαμόρφωση κανόνων που θα απαιτούν από τις πολυεθνικές εταιρείες και τις θυγατρικές τους, με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και δραστηριότητα τουλάχιστον σε δύο χώρες, να δίνουν πρόσβαση και να κοινοποιούν το μέγεθος των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποχρέωση, των εν λόγω εταιρειών , να παρέχουν πρόσβαση στις παραπάνω πληροφορίες μέσω διαδικτύου, με ενιαίο πρότυπο αναφοράς και σε μορφή αυτόματα αναγνώσιμη. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες πληροφορίες θα πρέπει να χωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, από το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της εταιρείας μέχρι το πλήθος των εργαζομένων που υπάγονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, τα καθαρά κέρδη κ.ά.
Με τους νέους κανόνες επιδιώκεται να γίνει ένα πρώτο βήμα στην επίτευξη φορολογικής διαφάνειας στο σύνολο της ΕΕ με την ταυτόχρονη δημιουργία ρήτρας επανεξέτασης των κανόνων και επαναξιολόγησης τους σε βάθος τετραετίας.
Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έβελιν Ρέγκνερ (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αυστρία) τόνισε ότι «η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη φορολογική διαφάνεια». Και συνεχίζει «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παλέψει για την την υλοποίηση της οδηγίας τουλάχιστον μια πενταετία και σήμερα καταφέραμε επιτέλους να φτάσουμε σε συμφωνία με το Συμβούλιο. Θέσαμε τις βάσεις για φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ με αυτή τη συμφωνία και αυτό είναι μόνο η αρχή.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του ευρωβουλευτή Ιμπάν Γκρασία Ντελ Μπλάνκο (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ισπανία), ο οποίος βέβαια επεσήμανε ότι «Θα θέλαμε να δούμε μια πιο σταθερή θέση σχετικά με τη διαφάνεια, από το Συμβούλιο.»
Το συμφωνηθέν κείμενο, πρέπει να εγκριθεί από τις Επιτροπές των οικονομικών και νομισματικών καθώς και των νομικών υποθέσεων και εν συνεχεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ψήφιση στην ολομέλεια αναμένεται μετά το καλοκαίρι.