Πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές - iefimerida.gr

Πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές

λογιστής ελέγχει τιμολόγια
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν και αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, το αγκάθι των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών από κράτη μέλη, υπό το φόντο και της δημοσιοποίησης των Pandora Papers.

Ο έντονος φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών εξελίσσεται αδιάκοπα με καινοτόμους τρόπους, τόσο εντός της ΕΕ όσο και διεθνώς αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη κοινού πλαισίου στα φορολογικά καθεστώτα

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν όμως ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των φορολογικών πρακτικών που στερούν από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σε ψήφισμα, το οποίο εκπονήθηκε από την Aurore Lalucq (Σοσιαλιστές/Δημοκράτες, Γαλλία), το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει ότι, ενώ ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών δεν είναι από μόνος του προβληματικός, ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες χρησιμοποιούν τα φορολογικά τους καθεστώτα και τις πολιτικές τους για την προσέλκυση επιχειρήσεων και κερδών θα πρέπει να διέπονται από κοινές αρχές.

Η επίβλεψη σε αυτόν τον τομέα είναι ανεπαρκής, λένε οι ευρωβουλευτές, διότι η πολιτική και η νομοθεσία δεν έχουν συμβαδίσει με τα νέα φορολογικά καθεστώτα που έχουν εμφανιστεί κατά τα τελευταία 20 έτη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 99 αποχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε μια σειρά προτάσεων για την ταχεία βελτίωση της πολιτικής σχετικά με τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές, ζητώντας συγκεκριμένα:

  • Να οριστεί το «ελάχιστο επίπεδο οικονομικής υπόστασης», δηλαδή το όριο της οικονομικής δραστηριότητας σε μια χώρα στο οποίο μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά εγκατεστημένη εκεί.
  • Να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού δίκαιων και διαφανών φορολογικών κινήτρων, χωρίς να πλήττεται η κοινή αγορά.
  • Να αξιολογηθεί από την Κομισιόν η αποτελεσματικότητα των πλαισίων για την ευρεσιτεχνία καθώς και άλλων καθεστώτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
  • Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου να χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Να αλλάξει ο κώδικας Δεοντολογίας για την Φορολογία των Επιχειρήσεων

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ευρωβουλευτές ζητούν τη συνολική μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων, ενός εργαλείου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Τα κριτήρια, η διακυβέρνηση και το πεδίο εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρωχημένα κριτήρια

Τα ισχύοντα κριτήρια του Κώδικα για τον χαρακτηρισμό μιας φορολογικής πρακτικής ως επιζήμιας είναι παρωχημένα, σύμφωνα με το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι τα καθεστώτα στα οποία αναφέρεται έχουν πλέον αντικατασταθεί από άλλα συστήματα.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια και το πεδίο εφαρμογής τους θα πρέπει να είναι ευρύτερα και να περιλαμβάνουν ανταποκρίνονται σε πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές.. Τα κριτήρια θα πρέπει να τεθούν σύμφωνα με τον διεθνώς συμφωνηθέντα ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή, καθώς και σαφή οικονομικά δεδομένα. Η διακυβέρνηση θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί ώστε να καταστούν οι αποφάσεις δεσμευτικές και η διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο διαφανής και αποτελεσματική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη κατάρτισαν επίσης λεπτομερές σχέδιο για την ανάπτυξη ενός «πλαισίου για τις επιθετικές φορολογικές ρυθμίσεις και τους χαμηλούς συντελεστές», το οποίο θα αντικαταστήσει τελικά τον ισχύοντα Κώδικα.

Ανησυχητικές οι εξελίξεις- Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις

Ο πολλαπλασιασμός των φορολογικών σκανδάλων την τελευταία δεκαετία (Lux Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, Pandora Papers) που αφορούν πολυεθνικές εταιρείες και ιδιώτες με μεγάλη περιουσία αποκάλυψε την έκταση και τη σοβαρότητα αυτών των φαινομένων και την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης οριστικών λύσεων για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS), το κόστος των πρακτικών αυτών ανέρχεται περίπου στο 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών, ήτοι 84-202 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει όχι απλά να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά να θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τα φορολογικά πλαίσια γιατί πλήττεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ