Η ΕΕ ενισχύει τις διπλωματικές της προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, με δύο παράλληλες επισκέψεις στην περιοχή του Ύπατου Εκπροσώπου της, Ζοζέπ Μπορέλ και της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ σήμερα βρίσκεται στο Ισραήλ για συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να μεταβεί στη Ραμάλα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφτεί το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία.
Ο Μπορέλ θα έχει συνομιλίες τους ηγέτες της περιοχής, τόσο για την ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια στη Γάζα, όσο και για πολιτικά ζητήματα που αφορούν την επόμενη ημέρα του πολέμου. «Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό ορίζοντα που κοιτάζει προς τη λύση των δύο κρατών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο», ανέφερε στο «Χ», ο Ζ. Μπορέλ ανακοινώνοντας το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ταξιδέψει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με την ευκαιρία της άφιξης της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής της ΕΕ που θα παραδώσει στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Αργότερα την ίδια ημέρα, η φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Αμμάν, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β' μπιν Αλ-Χουσεΐν. Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και είχε συζητηθεί η ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή όπου η Ιορδανία διαδραματίζει βασικό σταθεροποιητικό ρόλο.
ΕΕ: Η ευρωπαϊκή θέση για τη Γάζα και τη σύγκρουση Ισραήλ -Χαμάς
Ενώπιον της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη Γάζα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ πρότεινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Νοεμβρίου, μια σειρά αρχών που θα πρέπει να καθοδηγούν τη δράση της ΕΕ στη Γάζα στις συνομιλίες με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. Όπως δήλωσε, η σύγκρουση στη Γάζα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση δύο κρατών και η οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η ευρωπαϊκή θέση συνοψίζεται σε τρία «ναι» και τρία «όχι». Οι Ευρωπαίοι λένε «όχι» στον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού και σε απέλαση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες. Αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση του εδάφους της Γάζας ή στην εκ νέου κατάληψή του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και λένε «όχι» στην επιστροφή της Χαμάς στη Γάζα. Δεν δέχονται την αποσύνδεση της Γάζας από το Παλαιστινιακό ζήτημα, διότι ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος στο σύνολό του.
Παράλληλα, η ΕΕ υποστηρίζει την εγκατάσταση μιας παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα, με εντολή και νομιμότητα που ορίζονται από ομόφωνη και ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ υποστηρίζει την ανάγκη για μια μεγαλύτερη εμπλοκή των αραβικών κρατών, όχι μόνο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά και για την οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Μπορέλ, επί του παρόντος τα αραβικά κράτη δεν είναι έτοιμα να συζητήσουν την «επόμενη μέρα», αλλά η δέσμευσή τους είναι αναγκαία για να υπάρξει μια μόνιμη λύση.
Τέλος, η ΕΕ λέει «ναι» στη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, ικανού να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων και να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ. O Z. Mπορέλ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ ήταν πολύ απούσα από τη λύση του προβλήματος που είχε αφήσει στις ΗΠΑ και τώρα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο.