«Πέρασαν» τα σχέδια ανάκαμψης της Ιρλανδίας και της Τσεχίας ύστερα από την αξιολόγηση που πραγματοποιήσαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ.
Πλέον οι προτάσεις 18 κρατών -μελών έχουν εγκριθεί, μαζί με την Ιρλανδία και την Τσεχία. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρουσίασε, εγκρίθηκε από τους αρμόδιους της ΕΕ.
Η Ιρλανδία και η Τσεχία μπαίνουν στο κλαμπ των κρατών μελών που προχωρούν και με τη βούλα της ΕΕ το πρόγραμμά τους για την ανάκαμψη και την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας. Με χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι και τα 7 δισ., οι κυβερνήσεις στο Δουβλίνο και την Πράγμα αντίστοιχα, τρίβουν τα χέρια τους για τα πακέτα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Το ίδιο διάστημα 10 χώρες έχουν ήδη λάβει δόσεις από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό, κάνοντας πιο θελκτική την προοπτική έγκαιρης έγκρισης των εθνικών σχεδίων και για τους υπόλοιπους.
«Μπλόκο» σε Πολωνία και Ουγγαρία
Καθυστέρηση υπάρχει για την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου η Κομισιόν, κάτω και από πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δύο χώρες, γεγονός που μπορεί ακόμα και να τις αποκλείσει από την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο μηχανισμός ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται τα κράτη μέλη που παρουσιάζουν σχέδιο ανταποκρινόμενο σε βιώσιμους και πράσινους στόχους, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πει το «ΟΚ» η Κομισιόν, την διαφάνεια και τα αντίβαρα στη διαφορά σε κάθε χώρα. Ο φόβος για κακομεταχείριση των πόρων είναι υπαρκτός στα ευρωπαϊκά όργανα.