«Η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας δεν μπορεί να επανεκκινήσει» επισημαίνουν ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών της ΕΕ.
Λόγω των συνθηκών, με την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, η Επιτροπή Εξωτερικών εκτιμά πως πρέπει να «παγώσουν» οι όποιες συζητήσεις με την Αγκυρα για ένταξη στην ΕΕ.
Σε έκθεση που εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές, σημειώνουν πως στην Τουρκία επικρατεί μία «συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων», χαρακτηρίζοντας την σύλληψη Ιμάμογλου ως «πολιτικά υποκινούμενη».
«Οι γεωπολιτικές και στρατηγικές επιταγές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν παρακάμψεις στη διαδικασία προσχώρησης που θα υποβάθμιζαν τις δημοκρατικές αρχές» δήλωσαν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, παρά τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές φιλοδοξίες μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει», επισημαίνουν.
«Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα θεμελιώδη δημοκρατικά ελλείμματα, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας την αυξανόμενη τάση στην ΕΕ να κινηθεί προς ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη σχέση, το οποίο ενδέχεται να γίνει εις βάρος της διαδικασίας προσχώρησης» συνεχίζουν στην έκθεση.
Στην ΕΕ τονίζουν πως «τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμα» και προσθέτουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και από την αμείλικτη καταστολή των επικριτικών φωνών από τις τουρκικές αρχές» καταδικάζοντας «τη συνεχή στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μελών της αντιπολίτευσης».
«Πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια που αποσκοπεί στην αποτροπή ενός νόμιμου αντιπάλου από τη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές, και που ωθεί περαιτέρω τη χώρα προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο, αναφέρουν. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες – ιδιαίτερα στην ελευθερία έκφρασης και του συνέρχεσθαι» σημειώνουν.
«Η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από την πλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης. Αυτά απαιτούν σταθερούς θεσμούς που να εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για απόλυτα κριτήρια, όχι για θέματα υποκείμενα σε διαπραγματεύσεις ή στρατηγικές συναλλαγές», τονίζεται ακόμη στην έκθεση.
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνουν πως η Τουρκία παραμένει «στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και οι εμπορικές σχέσεις δεν πρέπει να διαταραχθούν.
«Ακούμε συνεχώς από τις τουρκικές αρχές για τη δήθεν δέσμευσή τους στην ένταξη στην ΕΕ και πόσο σημαντικό είναι για εμάς να αναβιώσουμε αυτή τη διαδικασία λόγω της ασφάλειας και της γεωπολιτικής. Αλλά κάνουν λάθος. Η ένταξη αφορά τη δημοκρατία, και όσο περισσότερο προχωρούν προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο – όπως φάνηκε πρόσφατα με τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου – τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε ο Ισπανός ευρωβολευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.