Έτοιμο είναι το νέο, σκληρό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο μάλιστα «ακουμπά» και το φλέγον ζήτημα των ρωσικών καυσίμων.
Και αυτό διότι το έκτο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ προς τη Μόσχα προβλέπει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία ως το τέλος του 2022, κάτι που ήδη έχει συναντήσει επιφυλάξεις από αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα θα υποβάλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προς έγκριση, την οποία και έλαβε χθες από το Κολέγιο των Επιτρόπων.
Οπως αναμένεται, η πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση των κρατών-μελών, ενώ οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ (COREPER) θα εξετάσουν την πρόταση.
Στόχος είναι η συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων να επιτευχθεί εντός της εβδομάδος.
Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.
Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως, πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.
Οι επιφυλάξεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο στο πετρέλαιο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.
Μεταξύ αυτών είναι χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις για ενδεχόμενο εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στον ναυτιλιακό τομέα και κατ' επέκταση στην οικονομία τους.
Οι εξαιρέσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας, αλλά και ο αστερίσκος της Τσεχίας
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και οι χώρες που έχουν ήδη ζητήσει εξαίρεση από τις εν λόγω κυρώσεις του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ζήτησαν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους.
Ετσι, το πιθανότερο είναι να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και 12 μήνες.
Την ίδια ώρα, πάντως, αναμένεται να ζητήσουν κι άλλες χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την εξαίρεση, όπως για παράδειγμα η Τσεχία.
Αποκλεισμός περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift
Παράλληλα, το έκτο πακέτο μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκτός του εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, και τον αποκλεισμό περαιτέρω ρωσικών τραπεζώψν από το σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Μάλιστα, η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει τον αποκλεισμό και της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank, όπως και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας.
Στο μεταξύ, αναμ΄λενεται να προστεθούν νέα πρόσωπα και οντότητες στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, που προβλέπει και πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη σφαγή της Μπούκα.