Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει μηχανισμό με τον οποίο σκοπεύει να μπλοκάρει τις εξαγωγές δόσεων εμβολίου από έδαφος της Ένωσης προς τη Βρετανία, σε απάντηση της κρίσης που προέκυψε μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca πως αδυνατεί να παραδώσει τα συμφωνηθέντα στις «27» χώρες-μέλη.
Όπως γράφει ο «Guardian», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως η νέα αυτή κοινοτική αρχή θα δίνει την εξουσιοδότηση σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αρνηθούν την εξαγωγή εμβολίων.
Στο τραπέζι ο νέος μηχανισμός αποτροπής εξαγωγών
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τη ροή δόσεων εμβολίου της Pfizer/BioNTech, παραγγελία δηλαδή 40 εκατ. δόσεων, προς τη Βρετανία.
«Είναι πιθανό, υπό κάποιες συνθήκες, να μην επιτρέψουμε την πραγματοποίηση των εξαγωγών», αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο βρετανικό μέσο.
Αν η Ευρώπη προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε η επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού θα μπορούσε να καθυστερήσει στη Βρετανία, καθώς η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ποσότητες εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά της.
Στην πρωτοβουλία αυτή των Βρυξελλών αναφέρεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην απαντητική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη τρεις ηγέτες των «27» αναφορικά με τη διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.
Τι προβλέπει το άρθρο 122
- Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
- Όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.
«Δεν ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο»
Στις Βρυξέλλες τονίζουν πως ελπίζουν να μην αναγκαστούν να επιβάλουν μια τέτοια απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων, ωστόσο τονίζουν πως ήταν η Βρετανία που μπλόκαρε την παράδοση φαρμάκων για τον κορωνοϊό προς την ΕΕ στο παρελθόν.
«Σε έναν ιδεατό κόσμο, δεν θα ήμασταν εδώ σε έναν ιδεατό κόσμο, η όλη ιστορία του εμβολιασμού θα κυλούσε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Αλλά, δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο και, όπως παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, δεν δουλεύουν όλα ρολόι», σημειώνει πηγή από τις Βρυξέλλες.
Την Παρασκευή τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγής εμβολίων
«Γι’ αυτό, δεδομένων των συνθηκών με ορισμένα κράτη ανά τον κόσμο, ακόμη και στη γειτονιά μας, που θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές και απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πως οφείλουμε να αντιδράσουμε», αναφέρει η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες.
Τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, ενώ ο μηχανισμός αναμένεται να υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες διέταξαν την έρευνα στο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.
Στη δημοσιότητα το συμφωνητικό της AstraZeneca με την ΕΕ
Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ», που επικαλείται πηγές της ΕΕ.
Μετά την αντιπαράθεση της εταιρείας με την ΕΕ και έπειτα από γραπτό αίτημα της Κομισιόν, φαίνεται πως η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών που έχει συνάψει με την Ευρώπη αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την AstraZeneca
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την ΕΕ να συνεχίζει να πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά την Ευρώπη, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ, ενώ η μείωση στις παραδόσεις φτάνει το 75%.
Έρευνα στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα «De Standaard» και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας.
Η ΕΕ καθυστέρησε να παραγγείλει τα εμβόλια, λέει ο CEO της AstraZeneca
Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ, μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για τη νόσο Covid-19.
Όπως υποστήριξε ο Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».