Παραγωγοί ουίσκι από την Ιρλανδία και οινοποιοί από Ιταλία και Γαλλία ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες να αφήσουν το αλκοόλ εκτός των ανταποδοτικών δασμών προς τις ΗΠΑ.
Μπορεί ο πλανήτης να βρίσκεται στην οικονομική δίνη του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών ίσως μπορούν να πάρουν μια ανάσα, καθώς η ΕΕ φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδια να χτυπήσει με ανταποδοτικούς δασμούς το αμερικανικό ουίσκι, γνωστότερο στην Ευρώπη ως μπέρμπον.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα πιέσεων από τις χώρες παραγωγής ποτών της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία που παράγει ουίσκι και τα μεγαθήρια του κρασιού Ιταλία και Γαλλία, που φοβούνταν ότι οι βιομηχανίες τους θα έβγαιναν βαριά χαμένες από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Το μπέρμπον και το κρασί έχουν αφαιρεθεί από το προσχέδιο της λίστας με τα αμερικανικά προϊόντα που θα υπόκεινται σε αντίποινα της ΕΕ ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι πιέσεις «έπιασαν τόπο»
Όπως γράφει ο Guardian, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την τελική λίστα την Τετάρτη. Αν και στην αρχή προέβλεπε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ, στη συνέχεια κάποια προϊόντα αφαιρέθηκαν και η αθροιστική αξία των υπό φορολόγηση προϊόντων έχει πέσει στα 21 δισ. ευρώ. Οι αφαιρέσεις αυτές έγιναν μετά από συνομιλίες με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και πολλούς βιομηχανικούς φορείς.
Ο κατάλογος των πιθανών στόχων που αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον αντίποινα 25% κυμαίνεται πλέον από αμύγδαλα έως γιοτ, από διαμάντια έως οδοντικό νήμα, κόκκοι σόγιας και εξαρτήματα χάλυβα. Αλλά το μπέρμπον και το κρασί δεν βρίσκονται πια εκεί.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική συμπερίληψή τους στη λίστα μετά από μία χαρακτηριστική ανάρτηση-απειλή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει τότε με «δασμό 200% σε όλα τα ΚΡΑΣΙΑ, ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ και ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αμφισβήτησε τη στρατηγική σημασία» μιας πιθανής φορολόγησης του μπέρμπον. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού περιέγραψε την πρόταση ως «λάθος».
Η γαλλική κυβέρνηση, παρότι ζητούσε σκληρή απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, φοβήθηκε μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών της, αφού ένας παρασκευαστής σαμπάνιας προειδοποίησε ότι τυχόν επιβολή δασμών 200% από τις ΗΠΑ θα σήμαινε «το τέλος του παιχνιδιού».