Απέτυχε η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη Σερβία και το Κόσοβο χθες Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν συμφώνησαν στο κύριο ζητούμενο: τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ΕΣΔ). Την συζήτηση συντόνισαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και ο μεσολαβητής για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Ο Άλμπιν Κούρτι απέρριψε το σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων που παρουσίασε η σερβική πλευρά και προέβλεπε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη το 2013.
Ο κ. Κούρτι επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα και παρουσίασε τη δική του εκδοχή του καταστατικού, που δεν λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το Κόσοβο προ δεκαετίας, αλλά βασίζεται στη διακρατική συμφωνία Σερβίας-Κροατίας για την προστασία των μειονοτήτων.
Ανήσυχος ο Βούτσιτς
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την συνάντηση, δήλωσε ανήσυχος για το μέλλον του διαλόγου.
«Είμαι πολύ ανήσυχος, γιατί στο βασικό ζήτημα, τη συγκρότηση της ΕΣΔ, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι η Πρίστινα δεν θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Προσκρούσαμε σε τοίχο», τόνισε σε Σέρβους δημοσιογράφους ο κ. Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την πρόθεση του να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όμως πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Τα αισιόδοξα σημεία της συνάντησης και οι δεσμεύσεις
Ενθαρρυντικό στοιχείο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες είναι πάντως η συμφωνία που επετεύχθη για τους αγνοούμενους πολέμου.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα ανταλλάξουν πληροφορίες και έγγραφα –ακόμη και αυτά που έχουν διαβαθμιστεί απόρρητα– για να εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων του πολέμου.
«Η εύρεση και η ταυτοποίηση των 1.621 ανθρώπων που αγνοούνται από την περίοδο των συγκρούσεων είναι σημαντική, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις οικογένειες να συμβιβαστούν με τη μοίρα των αγαπημένων τους. Ήταν πάντα προτεραιότητα στον διάλογο και δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία», υπογράμμισε σε δήλωση του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ.