Την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, κατέκτησε, γράφοντας ιστορία, ένας Νεπαλέζος, πρώην μέλος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, που είχε χάσει και τα δύο πόδια του στο Αφγανιστάν.
Εξοπλισμένος με ειδικά τεχνητά πόδια αναρρίχησης, τα οποία διαθέτουν θερμαντήρες που λειτουργούν με μπαταρίες προκειμένου να αποφύγει τα κρυοπαγήματα, ο Χάρι Μπούντα Μαγκάρ πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, και έγινε έτσι ο πρώτος στον πλανήτη διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από τα γόνατα που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων.
Ο 43χρονος, που ζει στο Καντέρμπουρι της Βρετανίας, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα «για να εμπνεύσει άλλους» και να αλλάξει τις αντιλήψεις σχετικά με τις δυνατότητες των ΑμεΑ, φθάνοντας στην κορυφή του Έβερεστ περίπου στις 5 η ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Παρασκευής.
«Όλα είναι δυνατά» λέει ο 43χρονος με τα ακρωτηριασμένα πόδια που κατέκτησε το Έβερεστ
«Αν εγώ μπορώ να ανέβω στην κορυφή του κόσμου, τότε οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την αναπηρία του, μπορεί να υλοποιήσει το όνειρό του», δήλωσε ο Χάρι Μαγκάρ.
Ο ορειβάτης μεγάλωσε στα βουνά του Νεπάλ προτού υπηρετήσει ως δεκανέας στο σύνταγμα των «Γκούρκα» του βρετανικού στρατού και έχασε και τα δύο πόδια του μετά από έκρηξη αυτοσχέδιας εκρηκτικής συσκευής στο Αφγανιστάν το 2010. Όταν ξύπνησε μετά την έκρηξη, ένιωσε -όπως είπε- ότι η ζωή του είχε τελειώσει. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ανέκτησε την εμπιστοσύνη του αρχίζοντας να ασχολείται με το σκι, το γκολφ, την ποδηλασία και την ορειβασία.
Ο Μαγκάρ ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες να κατακτήσει το Έβερεστ παρέα με μια ομάδα Νεπαλέζων ορειβατών υπό τον Κρις Τάρπα, πρώην μέλος των «Γκούρκα».
Πατέρας τριών ετών, ο Χάρι Μαγκάρ επέστρεψε από την κορυφή του Έβερεστ των 8.848 μέτρων, στη βάση της ομάδας του, απ’ όπου δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: «Ήταν δύσκολο. Πολύ δυσκολότερο απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Συνεχίζαμε την προσπάθεια μέχρι την κορυφή ανεξάρτητα από τους πόνους και το πόσο χρόνο μάς έπαιρνε.
Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν απίστευτα, η ενθάρρυνση της φανταστικής οικογένειάς μου κι όλων εκείνων που με βοήθησαν να ανέβω στο Έβερεστ ήταν που με έφερε στην κορυφή».
Ο 43χρονος κάνει έρανο για πέντε φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν βετεράνους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.