Το χτύπημα στο Ντνίπρο στην Ουκρανία δεν ήταν από διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, υποστηρίζει Δυτικός αξιωματούχος.
Ο Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση δεν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), αλλά βαλλιστικός πύραυλος μικρότερου βεληνεκούς, μετέδωσε το SkyNews.
Διαψεύδει δηλαδή τη δήλωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία ισχυρίστηκε σήμερα το πρωί ότι ήταν ένας ICBM που έπληξε το Ντνίπρο, προκαλώντας ζημιές και τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.
Μικρότερου βεληνεκούς ο πύραυλος που έπεσε στην Ουκρανία, λέει Δυτικός αξιωματούχος
Το Associated Press μεταδίδει ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που ένας ICBM χρησιμοποιείται στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, ωστόσο τα σχόλια του αξιωματούχου θέτουν υπό αμφισβήτηση ότι αυτό ισχύει.
Ο Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε πως το όπλο ήταν βαλλιστικός πύραυλος αλλά όχι διηπειρωτικός, και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης καθώς και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη επιβεβαίωση ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ή δεν ήταν ICBM.
Tι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ICBM
Από την πλευρά του, το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) κατά της Ουκρανίας.
Οι ICBM είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 5.500 χιλιόμετρα. Έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να τοποθετηθούν στον πύραυλο, όπως και συμβατικές κεφαλές, χημικά και βιολογικά όπλα. Υπάρχουν και άλλοι τύποι βαλλιστικών πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς από τους διηπειρωτικούς, που χωρίζονται σε μικρού, μεσαίου, ενδιάμεσου ή μεγάλου βεληνεκούς.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μόνες χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν επιχειρησιακούς ICBM.