ΚΑζάνι που βράζει θυμίζει η Δυτική Όχθη. Σκηνές χάους επικράτησαν κατά την έξοδο του φερέτρου της δημοσιογράφου του Al Jazeera από το νοσοκομείο στο οποίο βρισκόταν η σορός της.
Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο «Σαν Ζοζέφ» κατά την έξοδο του φερέτρου με τη σορό της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ και η Ισραηλινή Αστυνομία διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες.
Τα όσα διαδραματίστηκαν με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στον περίβολο του νοσοκομείου κατέγραψαν τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όσο και τοπικά ΜΜΕ.
Πλάνα που μετέδωσαν το δίκτυο Palestine TV και το Al Arabiya δείχνουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του Al Jazeera, που σκοτώθηκε την Τετάρτη (11/5) στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, να κινδυνεύει να πέσει στο έδαφος, ενώ Ισραηλινοί αστυνομικοί διαλύουν το πλήθος.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τις ισραηλινές δυνάμεις να εισορμούν στον περίβολο του νοσοκομείου στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δυτική Όχθη: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Τζενίν
Λίγες ώρες νωρίτερα, Ισραηλινός στρατιώτης πέθανε από τραύματα που υπέστη την Παρασκευή (13/5) κατά τη διάρκεια επιδρομής κοντά στην πόλη Τζενίν, όπου δέχθηκε τη σφαίρα στο κεφάλι η δημοσιογράφος του Al Jazeera, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, «σήμερα χάσαμε έναν πραγματικό ήρωα, τον Νόαμ Ραζ, έναν γενναίο μαχητή», κατά τη διάρκεια μιας περίπλοκης και ευαίσθητης επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας.
Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην Τζενίν τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/5). Ένας φωτογράφος του Associated Press άκουσε ισχυρούς πυροβολισμούς και εκρήξεις και είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει ένα σπίτι.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 13 Παλαιστίνιοι νοσηλεύτηκαν, αφού τραυματίστηκαν στις μάχες, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που πυροβολήθηκε στο στομάχι.
Ο Ισραηλινός Στρατός έγραψε στο Twitter ότι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ όταν οι δυνάμεις τους μπήκαν για να συλλάβουν ύποπτους μαχητές.
Χιλιάδες κόσμου τίμησε τη μνήμη της αδικοχαμένης δημοσιογράφου του Al Jazeera
Με θρήνους πάνω από τη σορό της δολοφονημένης Σιρίν Αμπού Άκλεχ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι απέτισαν σήμερα ύστατο φόρο τιμής στην Παλαιστινο-αμερικανή δημοσιογράφο, που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 51 ετών στην πόλη Τζενίν.
Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι, ξένοι διπλωμάτες και ένα πλήθος Παλαιστινίων συμμετείχαν στην επίσημη τελετή στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, όπου μεταφέρθηκε το φέρετρό της, το οποίο ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία.
Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε τις εκκλήσεις για μια κοινή έρευνα με το Ισραήλ για τον θάνατο της δημοσιογράφου του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Η Παλαιστίνη καταγγέλλει το Ισραήλ, που πλέον δεν αποκλείει «δική του» σφαίρα
Το Αλ Τζαζίρα, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή και η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ κατηγόρησαν τον Ισραηλινό Στρατό ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο. Το Ισραήλ, αφού είπε ότι η γυναίκα «πιθανόν» επλήγη από παλαιστινιακή σφαίρα, δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σφαίρα να προήλθε από τους στρατιώτες του.
«Θεωρούμε τις ισραηλινές Αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για το θάνατό της» δήλωσε ο Αμπάς στη διάρκεια της τελετής, και εξήγησε την άρνησή του για μια κοινή έρευνα, επικαλούμενος το γεγονός ότι «οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε». Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η κηδεία της 51χρονης Σιρίν Αμπού Άκλεχ, χριστιανής Παλαιστίνιας που είχε επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, πραγματοποιείται σε εκκλησία της Ιερουσαλήμ, της πόλης στην οποία μεγάλωσε.
Οι ΗΠΑ, ένας παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ, καταδίκασε «κατηγορηματικά το φόνο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ» και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί «διαφανής» έρευνα, κατά προτίμηση από κοινού από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Ο ΟΗΕ και η ΕΕ απηύθυναν έκκληση για μια «ανεξάρτητη» έρευνα. Από την πλευρά τους, κάποιες από τις αραβικές χώρες στον ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί διεθνής ανεξάρτητη έρευνα, γι' αυτή «την εγκληματική πράξη των ισραηλινών Αρχών κατοχής», όπως τη χαρακτηρίζουν.