Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, κατ' αρχάς αρνητικά στο ελληνικό αίτημα να σταματήσει η Ευρώπη την πώληση όπλων στην Τουρκία.
Οπως τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντησή του το ΥΠΕΞ της Γερμανίας, «τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία νέα έγκριση για εξαγωγές νευραλγικού χαρακτήρα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με την DW, από την ανάγνωση των παραπάνω αλλά και εκ των πραγμάτων τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία.
Αφενός, διότι τα υποβρύχια εμπίπτουν σε παλιά συμφωνία (2009) και, αφετέρου, επειδή σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.
Με απλά λόγια: από τα τέλη του 2019 η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει πλέον πράγματι ελάχιστες νέες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η ολοκλήρωση παλιών παραγγελιών όμως, και κυρίως αυτή που αφορά τα υποβρύχια, συνεχίζεται κανονικά.
Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ απάντησε ότι «οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα, καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακόμη πιο αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται:
«Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Η Αριστερά ζητά να σταματήσουν άμεσα τόσο οι εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, αλλά και να δοθεί τέλος στην «ανεύθυνη προοπτική» διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης και περαιτέρω εμπορικών διευκολύνσεων στην Άγκυρα.